Allerede lørdag morgen begynte bølgene å slå inn over bølgebryteren i byen Kiho. I hovedstaden Tokyo forberedte innbyggere og myndigheter seg på den verste stormen på flere tiår. Foto: Toru Hanai/AP/NTBscanpix
annonse
annonse

Tyfonen Hagibis har truffet land i Japan, hvor minst to personer er omkommet og flere enn 7 millioner mennesker er bedt om å evakuere.

Japanske meteorologer opplyser at tyfonens øye nådde land sørvest for Tokyo lørdag litt før klokken 19 lokal tid.

Ekstremt kraftig regn har utløst jordskred, og minst tre mennesker er savnet etter skredene. Over 60 mennesker er skadd.

annonse

Flere timer før den verste delen av stormen traff land, ble det første dødsofferet registrert i Chiba, øst for Tokyo.

Mannen kjørte en liten lastebil som ble kastet rundt av en tornado som oppsto idet tyfonen nærmet seg. Han ble sendt til sykehus, men erklært død ved ankomst. I samme område var strømmen gått flere steder. Chiba ble også rammet av en kraftig tyfon i september.

En annen mann omkom da et jordskred traff to hus øst i landet, ifølge Reuters.

Verste på 60 år
annonse

Lørdag kveld lokal tid var så mange som 7,3 millioner japanere bedt om å evakuere på grunn av uværet. Flere enn 13.500 hadde oppsøkt tilfluktssteder for å være i sikkerhet mens tyfonen raser.

Hagibis hadde vindkast på opptil 60 meter per sekund før tyfonen traff land. Vindhastighetene er langt over det som kvalifiserer som orkan i Atlanterhavet. De ekstreme nedbørsmengdene beskrives som de største noensinne i områdene som er rammet.

Uværet kan bli det verste i hovedstadsområdet på 60 år, og det er ventet en halv meter regn på 24 timer.

– Hagibis er en uvanlig stor storm som er ventet å bringe med seg brutale vinder og voldsomme bølger, uttaler landets meteorologiske institutt.

Innstilte fly

Tyfonen fikk alvorlige konsekvenser allerede før det begynte å blåse opp på fastlandet.

Japans Grand Prix i Formel 1 er avlyst. Det samme er flere store rugbykamper, og over 1.900 flyavganger er innstilt. Også tog og T-banesystemet var stanset i påvente av uværet.

annonse

Bilfabrikantene Toyota og Honda har stengt sine fabrikker, og supermarkeder hadde tomme hyller etter at mange innbyggere sikret seg forsyninger fredag.

Særlig eldre, handikappede og foreldre med små barn ble oppfordret til å forlate de berørte områdene tidlig før uværet nådde land.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon