Illustrasjonsbilde. To kvinner går foran valgkampplakater i Wielun, Polen 10. oktober 2019. REUTERS / Kacper Pempel
annonse
annonse

Anklagene om at det nåværende regjeringspartiet undergraver demokratiet og rettssikkerheten i Polen faller på sin egen urimelighet, ifølge ekspert.

På søndag skal polakkene til valgurnene for å stemme frem hvem som skal lede landet i de kommende årene. Gitt de svært forskjellige profilene til de politiske partiene som kniver om makten, kommer valgresultatet sannsynligvis til å få store konsekvenser for landets politiske kultur i tiden fremover. Det blir derfor omtalt som det viktigste valget i Polen siden 1989, da polakkene kastet kommunismen på historiens skraphaug.

Enten vil den nåværende kristenkonservative regjeringen befeste sitt maktmonopol og dra Polen ytterligere inn i en sosialkonservativ retning, eller så vil en mulig koalisjonsregjering mellom det liberale sentrum og venstresiden tilrettelegge for en mer pluralistisk maktbalanse og sosialliberal politikk.

annonse

Tilhengere av det konservative regjeringspartiet «Partiet for lov og rettferdighet» (PiS) ser på valget som en mulighet for å videreføre og sementere en politikk basert på katolsk-inspirerte konservative verdier. Opposisjonskoalisjonen – ledet av det liberale sentrumspartiet «Borgerplattformen» (PO) og en rekke mindre venstreorienterte partier – ser på valget som siste sjanse for å stoppe at Polen ender opp som det de kaller et «semi-autoritært» land.

Det er fortsatt langt fra sikkert. Men ifølge siste meningsmålinger ligger alt til rette for at PiS kommer til å fortsette videre i regjeringsposisjon – enten med absolutt majoritet, eller i koalisjon med junior partnere. Hva er det som gjør partiet så populært, og hvilke politiske konsekvenser kommer en ny regjeringsperiode under PiS eventuelt til å få for Polen?

Resett har tatt kontakt med Henryk E. Malinowski, en Polen-ekspert bostatt i Norge og redaktør i ScanPress, for kommentarer.

Kristenkonservativt regjeringsparti

annonse
Henryk E. Malinowsky. Foto: Privat.

Malinowski definerer PiS som et høyreorientert og kristenkonservativt parti, som setter tradisjonelle familieverdier høyt og ønsker å bevare Polens katolske og nasjonale identitet i en stadig mer globalisert verden. Det avviser moderne vestlig sosialliberalisme – definert som globalisme, kulturmarxisme og kjønnsideologi.

– PiS ser på homofile ekteskap som en import fra utlandet som truer polske familieverdier, og på ukontrollert muslimsk masseinnvandring som en sikkerhetstrussel for Europa på sikt. Polen er et relativt konservativt samfunn, så en slik politikk resonnerer godt med den polske gjennomsnittsvelgeren, sier han og utdyper:

Les også: Polen i front for Europas konservative dreining

– Partiet er også imot overdrevet sentralisering av politiske beslutninger i Brüssel innad i EU-systemet, og mener at nasjonalstaten bør beholde sin sentrale rolle i europeisk storpolitikk. Siden Polen har vært dominert og okkupert av utenlandske makter i over 200 år (under forskjellige perioder), så er dette populært blant den polske befolkningen – som setter nasjonal selvråderett høyt på den politiske prioriteringslisten.

Malinowski får støtte av Agata Szczęśniak, en politisk kommentator fra den polske nettavisen OKO.press. Hun sier at partiet representerer dem som mener at Polens søken etter å integrere seg i Europa undergraver landets egne tradisjoner og nasjonale identitet, som er i fare for å bli utslettet av importerte verdier. Hun forklarer det som følger i et intervju med Financial Times:

annonse

– I mange år prøvde folk i Polen å være som folk fra Vesten, men nå tror jeg at flere og flere personer synes at det er OK å si at vi er polakker. Vi identifiserer oss med samfunnet vårt, med religionen vår. Dette er noe opposisjonen ikke forstår.

Økonomisk vekst, velferd og tillit

Børsen i Warszawa har gjort det bra under PiS regjeringsperiode. Foto: Krystian Dobuszynski / Nurphoto / REX

Malinowski sier til Resett at PiS har styrt Polen med stor suksess siden det kom til makten i 2015. Ikke bare har partiet levert gjennomgående høy økonomisk vekst og lav arbeidsledighet over en lengre periode, men også innført svært generøse familievennlige velferdsordninger – som har kommet mindre velstående polske familier til gode. Denne kombinasjonen har vist seg til å være veldig populær hos den polske gjennomsnittsvelgeren, som har følt seg neglisjert av den polske politiske eliten – representert gjennom opposisjonen – i en årrekke.

– En svært populær offentlig barnetrygdsordning var nøkkelen til valgseieren i 2015. PiS gikk inn for å gi 500 zloty (ca. 1250 norske kroner) i måneden per barn i barnetrygd til polske familier. Gitt kostnadsnivået i Polen, er denne summen relativt sett høyere enn hva den norske stat gir i barnetrygd til norske barnefamilier. Ordningen har utvilsomt hjulpet store deler av det polske samfunnet, som har følt at de ikke har fått tatt del i Polens økonomiske boom de siste årene, argumenterer han.

Malinowski forklarer videre at PiS’ foreslåtte barnetrygdsordning ble dømt nord og ned av opposisjonens økonomer under valgkampen i 2015, som mente at den ville være altfor kostbar, og føre til store underskudd i det polske statsbudsjettet. De spådde at ordningen ville føre til en økonomisk krise, men disse spådommene viste seg raskt til å være helt på jordet.

Les også: Tysklands godhetsregime splitter Europa

– Ikke bare har Polens statsbudsjett sakte men sikkert forbedret seg under PiS styre, men staten ligger nå faktisk an til å oppnå sitt første balanserte statsbudsjett på hele 30 år – stikk i strid med opposisjonens dystre spådommer. En blanding av høy økonomisk vekst og en omfattende offentlig kampanje mot merverdiavgiftsvindel – som kostet den polske statskassen hele 500 milliarder kroner i opposisjonens forrige regjeringsperiode i 2007-2015 – har gjort underverker for de polske statsfinansene, sier han.

Malinowski mener derfor at PiS til de grader har levert løftene sine fra valget i 2015, noe som har resultert i økt popularitet blant polske velgere. Ifølge siste meningsmålinger, har partiet nå en oppslutning på hele 42-44 % – opp fra 37,6 % i valget i 2015. Partiet snuser derfor nå på absolutt majoritet i det polske parlamentet hvis tallene står seg.

annonse

– PiS’ enorme popularitet kan best forklares med stor tillit blant polske velgere. Partiet har levert brorparten av løftene sine fra forrige valgkamp i 2015, og det er noe polakkene legger merke til. Opposisjonen har utvilsomt ikke samme tillitt blant polakker. Hvis jeg skulle brukt ett eneste ord for å forklare forskjellen mellom opposisjonen og regjeringen, ville jeg sagt «troverdighet», forklarer han.

Enfant terrible?

EU, her representert ved Europakommisjonens visepresident Frans Timmermans, har vært blant PiS’ sterkeste kritikere. (Foto: Emmanuel Dunand / AFP)

Under sin siste regjeringsperiode, har PiS foretatt flere reformer innad det polske politiske systemet, som har blitt sterkt kritisert av partiets politiske motstandere – ikke bare internt i Polen, men også innad i EU-systemet og i vestlig liberal presse. PiS blir anklagd for å undergrave polsk demokrati og rettssikkerhet, da offentlig media og deler av den dømmende makten i større grad enn tidligere har kommet under regjeringens kontroll.

PiS har alltid nektet for disse anklagene, og argumentert med at reformene har vært nødvendige for å gjenopprette pluralismen og balansen i statlige institusjoner, som har blitt ekspropriert av ekstremt godt forankrede og korrupte postkommunistiske eliter. Malinowski er enig i dette:

Les også: Utnevnelsen av Ursula von der Leyen som EU-kommisjonens president vil gjøre vondt verre i Europa

– Det polske demokratiet står sterkere enn noen sinne. Disse anklagene er ikke noe annet enn en politisk strategi fra opposisjonen og internasjonale politiske motstandere, som ønsker å undergrave kredibiliteten til PiS, argumenterer han og presiserer:

– Når det kommer til media, er det riktig at statskanalen er regjeringsvennlig, men ikke noe mer regjeringsvennlig enn da opposisjonen styrte landet. I tillegg, kontrollerer opposisjonen opp til 80 % av alle lokale medier i Polen og de har full presse- og ytringsfrihet, så disse anklagene faller på sin egen urimelighet.

Når det kommer til den voldsomme kritikken av reformene av dømmende makt i Polen, sier Malinowsky at Polen ikke har gjort noe annet enn å innføre det samme systemet som eksisterer i Norge:

– I Polen, i likhet med Norge, blir høyesterettsdommere valgt av regjeringen, og ingen påstår at norsk rettsvesen er politisk styrt. Men når Polen følger etter, omtales det som en «demokratisk krise». Jeg er helt trygg på at det ikke kommer til å skje noe alvorlig med det polske demokratiet hvis PiS får en ny regjeringsperiode, avslutter Malinowsky.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon