Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / NTB scanpix
annonse
annonse

Oslo tingrett gir staten medhold, og avviser muligheten for at Nei til EU tar sitt ACER-søksmål mot staten til domstolene. Kjennelsen fremstår som et bestillingsverk.

Norge har store muligheter på energifeltet. En systematisk oppgradering av norsk vannkraft kan gi like mye kraft som det nå er lagt planer for med vindkraft på land, som da blir helt unødvendig. Om vi i tillegg bygger ut vassdrag som i dag ikke er bygget ut kan vi levere strøm til millioner av europeere. Det må selvsagt oppveies mot miljøhensyn.

I tillegg bør havvind utredes mer, i og med at vi har store arealer til havs, som kan utnyttes, dersom havvind kan bli billig nok og vi kan fastslå at trusselen mot dyrelivet ikke er altfor stor. Noen har så smått begynt å snakke om bølgekraft også. Det finnes mange muligheter, og vi må satse på forskning.

annonse

Petroleumssektoren vil være svært lønnsom i mange år til, og spesielt norsk gass være svært viktig i kommende år.

Les også: Velgerne holdes i et jerngrep uten reelle alternativer

En energistormakt?

annonse

Norge sitter dessuten på verdens tredje største thoriumreserver, og dette kan potensielt medføre store inntekter til det norske folk, dersom verden satser mer på kjernekraft, og da kjernekraft med thorium i stedet for plutonium eller uran. Kjernekraft er den reneste energiformen, og er faktisk den tryggeste av de dominerende energikildene, med færre dødsfall enn kull, olje, gass og biomasse. Kjernekraft er rett og slett ikke så farlig som mange tror. Ennå er det utfordringer her, det er dyrt å utvinne thorium. Men vi trodde også at det var en uoverkommelig oppgave å hente olje opp fra havbunnen en gang. Her kan det ligge muligheter, og de må utredes. 

Norge er allerede en stor spiller på energifeltet, men i fremtiden kan vi, forutsatt at vi er smarte nå, bli en energisupermakt. Andre land rundt oss er i motsatt situasjon, de mangler naturressurser, og de mangler energi. Dette kan potensielt lede til at Norge som nasjon vil ha innflytelse som langt overgår det befolkningstallet vårt skulle tilsi. Da er det avgjørende at vi ikke lar EU få kontrollen.

Farlig underdanighet

Det er greit å ønske seg å samarbeide med andre land i Europa, men det betyr ikke at vi bare skal godta alle initiativer til å la EU få mer kontroll over Norge, tvert imot. Vi trenger en balanse her, og for Norges del bør vi ha full råderett over kraftressursene våre, nettopp fordi det kan være et sterkt kort for oss diplomatisk. Det er ikke sånn at EU er noen barmhjertig og snill syvende far i huset som bare vil leke og synge sanger, og føye seg for nasjonene. Eurokratene vil ha mer makt, på bekostning av norske politikere. Norge bør drive på for at nasjonalstatene i Europa blir sterke nok til å gå imot EU når det trengs. Vi må alliere oss med andre skeptiske stater.

For Fremskrittspartiet er ACER-saken utrolig ødeleggende. Mange av deres typiske velgere, som også ønsker en restriktiv innvandringspolitikk, er også opptatte av norsk suverenitet, og at norske ressurser skal forbli i norske hender. Mange er imot EØS, eller ønsker en annen avtale, og vi si nei til flere direktiver. Det er en kjernesak for mange som også er kritiske til den høye innvandringen. Disse sakene kan altså bli Frps bane, dersom Siv og co. fortsetter å dilte etter de ukritiske EU-tilhengerne i Høyre.

Les også: Vi som ønsker politisk endring, må slutte å sløse bort tiden

annonse

En provokasjon 

Når staten, med Høyre i spissen, nå stikker kjepper i hjulene for at de kan bli stilt til ansvar og må svare for det de driver med, er det en enorm provokasjon. Her bør konservative krefter i Frp komme på banen, hvis de ikke ønsker at den siste tidens meningsmålinger, der Sp går dem en høy gang, skal bli valgresultat. 

Energi kan være gamle Norges trumfkort. Et siste våpen å benytte dersom EU eller andre som behøver vår energi trenger oss opp i et hjørne. Å la EU få kontroll er derfor galskap. Høyre ukritiske EU-jag vil gjøre landet vårt til en maktesløs vasall. Måtte de nå møte stor motstand.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon