Skjermbilde. Montasje.
annonse
annonse

Slik sett så skiller ikke Extinction Rebellion seg ut fra den øvrige befolkningen. Men klimaaktivistene har de beste meningene og de har sett lyset – derfor kan de ikke ta hensyn til oss andre som famler i mørket.

Det er greit å få i seg et måltid på McDonald’s, og det er tidseffektivt om en skal demonstrere hele dagen. Det samme gjelder om man skal ligge i telt, en må lade mobilen og høyttaleranlegger trenger strøm. Da må en gjøre et unntak og bruke et aggregat drevet på fossilt brensel. Men siden klimaaktivister gjør en så viktig innsats – må vel det være godtatt?

Les også: Extinction Rebellion gikk på McDonald’s etterpå

annonse

På torsdag klatret en klimaaktivist opp på taket av et fly på London City airport. På fredag blokkerte de inngangen til BBC og krevde at TV-kanalen skulle fortelle sannheten om klimaendringene. De sang og ville ha en umiddelbar unntakstilstad, blant annet krav om stopp i all transport. Men en talsperson for BBC ville ikke kommentere sikkerhetssaker, skriver The Guardian.

Extinction Rebellion arrangerer en to ukers protest som omfatter flere land. Deres metode er sivil ulydighet og deres mål er å tvinge myndighetene til å gjøre mer for bekjempe menneskeskapte klimaendringer.

annonse

Les også: Extinction Rebellion: Helter eller ekstremister?

Extinction Rebellions protester gir oss et godt innblikk dagens ungdomsopprør

Det første opprøret vi så, der ungdommen skilte seg ut som en egen gruppe var på midten av 1950 tallet. Det var med Bill Haley og Rock Around the Clock. Da ble det opptøyer i byer der filmen ble vist. Selv i AP-kontrollerte Norge ble det ungdom mot politiet utenfor Sentrum kino.

Neste kom på slutten av sekstitallet da menn begynte å gå med langt hår og seksualmoralen ble utfordret. Den såkalte «hippitiden», men den utviklet seg til å bli politisk og gikk over til å bli en totalitær kommunistbevegelse, det var motstanden mot USAs krig i Vietnam og den kinesiske diktatoren Mao var deres ideal. Dernest kom den nihilistiske pønken som motstykke på slutten av 70 tallet, der var idealet anarki og en kontrast til den totalitære 68-generasjonen.

På 80-tallet fikk vi Ronald Reagan og Margaret Thatcher, det var liberalisering- og jappetid. Da ble Maos lille røde byttet ut med boken «Elsk deg selv». Med Reagan og Mikhail Gorbatsjov opphørte den kalde krigen og trusselen om atomkrig forsvant. Da dukket miljøvern opp som en erstatning. I begynnelsen ble det rettet opp i mye – slik som sur nedbør og giftutslipp.

Les også: Klimaaktivister pågrepet for droneaksjon på Heathrow

annonse

I dag har vi klimaaktivister

De har tatt over den samme totalitære mentaliteten til 68-generasjonen, de ville ha væpna revolusjon. Mens i dag er det krav om innføring av klimakrise, det er en unntakstilstad der trafikken må stoppes og alle fly må settes på bakken, oljeproduksjon må avvikles og kjøtt må bannlyses. Listen er lang.

Men de skiller seg ikke seg så mye fra 68-generasjonen. Det er priviligerte unge mennesker fra middelkassen i Vesten. De er utålmodige og vil forandre verden. Det er et opprør mot foreldregenerasjonen, de som ikke har forstått hvor alvorlig menneskeskapte klimaendringer egentlig er. Voksne som er mer opptatt av det gode liv og tenker lite på neste generasjon.

Les også: Sophie Elise i fontenedemo i Arendal med aktivister fra Extinction Rebellion

Protestene til Extinction Rebellion gir mer et preg av en festival

Det er musikk og kostymer. De bor i telt og fester sammen med likesinnede, der de kan diskutere hvor enige de er. Motargumenter, eller klimafornektere er ikke velkommen. Akkurat som borgerbarn på en sommerleir for maoister. Slike blir sendt på dør, så ekkokammeret kan opprettholdes.

Det er positivt å ha de aller beste meningene, men av og til passer de ikke helt inn i det praktiske.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon