Innvandrerne er i flertall i Brugata, Oslo. Foto: Heiko Junge / SCANPIX
annonse
annonse

Mangfold er berikende, er det en del som hevder. Forskning tyder imidlertid på at flerkulturelle samfunn har et svakere samhold befolkningen imellom.

Den danske studien, titulert Ethnic Diversity and Social Trust: A Narrative and Meta-Analytical Review, er utført av Peter Thisted Dinesen og Merlin Schaeffer ved Københavns universitet, samt Kim Mannemar Sønderskov ved Århus universitet. 

Formålet med studien var å søke et endelig svar på om etnisk og kulturelt mangfold har den positive påvirkningen på følelsen av tilhørighet og samhold i samfunnet som en del hevder i innvandringsdebatten. Svaret ble et tydelig nei. 

annonse

Les også: Om noen tiår er hele Norge som Oslo Øst

Negativ effekt på sammenhengskraften

I studien har man gjennomgått eksisterende litteratur og gjort en metaanalyse av 1001 beregninger fra 87 studier. Av disse har man konstatert at slikt mangfold har en negativ effekt på samfunnets sammenhengskraft. 

Forskerne fant en statistisk signifikant negativt korrelasjon mellom etnisk mangfold og sosial sammenhengskraft i alle studiene. 

Eric Kaufmann, professor i politikk ved Birkbeck, University of London, har kommentert studien og slått fast at høyere grad av mangfold i all vesentlighet assosieres med lavere tillit i samfunnet. 

Norsk tillit

I Norge og resten av Skandinavia har befolkningen nytt godt av ekstraordinær høy tillit til hverandre og til samfunnets institusjoner. Denne tilliten har imidlertid begynt å erodere i Sverige, på grunn av svært høy innvandring fra fjerne kulturer. 

I august fremgikk det av en undersøkelse fra Respons at én av to nordmenn har lav tillit til regjeringen, og at tilliten hadde falt betydelig på bare ett år. Statistikk fra SSB viser at Norge, som har vært et veldig homogent samfunn, fortsatt ligger på tillitstoppen i Europa.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon