Både basketfuls og myndigheter i Kina reagerte sterkt på kritikk av Kinas fremferd i Hong Kong. Nå sensurerer NBA tilskuere på sine kamper i USA. Bildet er for en treningskamp i Shanghai 10. oktober mellom to amerikanske basketballag. Foto: STR / AFP / China OUT
annonse
annonse

Under en basketballkamp i National Basketball Association (NBA) i USA stilte noen demonstranter opp i T-skjorter med teksten Free Hong Kong, og plakater som viste støtte til demonstrantene.

Men dette ble for sterk kost for NBA, og plakatene ble konfiskert av sikkerhetsvakter. Dette skjedde i USAs hovedstad, Washington D.C.

Jon Schweppe er direktør for statlige spørsmål for American Principles Project. Han var en av demonstrantene, og ble intervjuet av Tucker Carlson på Fox News 10. oktober.

annonse

Schweppe reagerer på at hvis man demonstrerer til støtte for «Black Lives Matter» eller kjønnsnøytrale toaletter, eller vil vise sin motstand mot president Trump, så tillates selv spillerne å uttrykke sine meninger. Men å protestere mot Kinas brutale opptreden i Hong Kong, det er tydeligvis uakseptabelt.

– Kina er en serieforbryter mot menneskerettighetene, de har over en million internert i omskoleringsleire, sier Scweppe.

– De dreper politiske fanger for deres indre organer, sier Tucker Carlson, som kaller Kina «et fascistisk land».

Jon Schweppe påker på hvordan ideologisk påvirkning går feil vei:

annonse

– Når vi på 90-tallet ga Kina status som «Most Favoured Country», ble vi fortalt at det handlet om å eksportere våre verdier til Kina. Vel, vi har eksportert mange jobber til Kina. Men det vi ser nå er at Kinas verdier eksporteres hit, og våre bedrifter adopterer mange av Kinas fascistiske tendenser.

Les også: Er Big Tech i ferd med å realisere Big Brother?

Ikke enkelthendelse

I en parallell hendelse ble en CNN-reporter nektet å stille spørsmål til NBA-klubben Houston Rockets stjerner James Harden og Russell Westbrook, i forbindelse med at manager Daryl Morey hadde støttet demonstrantene i Hong Kong på Twitter. Twitter-posten til Morey ble senere slettet, og Harden (med Westbrook ved sin side) ba om unnskyldning overfor Kina på grunn av hva manager Morley hadde ytret:

– Vi ber om unnskyldning. Vi elsker Kina, vi elsker å spille der. Vi reiser begge til Kina en eller to ganger i året. De viser oss den viktigste form for kjærlighet.

annonse

Press fra Kina?

Ingen i klubben ville svare på om det skyldtes presset fra Kina, selv om det er velkjent at kinesiske myndigheter har uttrykt sin misnøye. Kinesiske sportskanaler har valgt å bryte samarbeidet med Houston Rockets, og ikke vise kamper hvor laget er involvert. Basketball er en meget populær sport i Kina, og NBA ser på det kinesiske markedet som særdeles viktig.

Nylig ble den kjente animerte serien South Park stengt ute fra alle kinesiske medier, etter at figurer i serien hadde kommet med kritiske bemerkninger om Kina. Serieskaperne svarte med en sarkastisk «unnskyldning».

Da kinesiske Liu Xiaobo ble tildelt Nobels fredspris i 2010 førte dette til skarpe reaksjoner fra kinesiske myndigheter, og det gikk mange år før forholdet mellom Norge og Kina ble noenlunde normalisert.

Nedenfor kan du se innslaget på Tucker Carlson Tonight.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon