Audun Lysbakken (SV) under trontaledebatten. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
annonse
annonse

Donald Trump sitt presidentskap kompliserer for Audun Lysbakken i utenrikspolitikken.   

Lysbakken har inntil nylig stått for en tradisjonell SV-linje når det gjelder borgerkrigen i Syria. Det beste er om vestlige land holder sitt militære langt unna.       

I juli 2017 skriver Lysbakken i et innlegg i VG at norske styrker bør trekkes ut fra den USA-ledede operasjonen i Irak og Syria. 

annonse

I juni i år uttaler han følgende til Finansavisen: 

Vi har hele tiden vært imot å sende norske soldater til Midtøsten. Både fordi situasjonen er så uklar og fordi vi mener at hovedoppgaven for forsvaret nå er å forsvare Norge, ikke være en del av USAs ulike kriger rundt om i verden. 

Da USA, Storbritannia og Frankrike i april i fjor angrep anlegg i Syria som ble brukt til produksjon av kjemiske våpen, mente Lysbakken det brøt med folkeretten. 

Angrepet var et svar på at Assad-regimet uken før brukte kjemiske våpen i et angrep mot sivile i Douma.  

annonse

Les også: Trump får støtte av sen. Rand Paul: – Den første presidenten i min levetid som forstår hva som er i vår nasjonale interesse

Trump deler imidlertid mye av Lysbakken sitt syn på amerikanske militærintervensjoner i Midtøsten.  

  1. oktober er Trump ute med følgende tweet

The United States has spent EIGHT TRILLION DOLLARS fighting and policing in the Middle East. Thousands of our Great Soldiers have died or been badly wounded. Millions of people have died on the other side. GOING INTO THE MIDDLE EAST IS THE WORST DECISION EVER MADE…..

Sist søndag kunngjorde Det hvite hus at amerikanske styrker skal trekkes ut fra de nordlige grenseområdene i Syria. Tilbaketrekningen har blitt etterfulgt av en tyrkisk invasjon av området. 

Lysbakken står nå frem med et helt annet syn på et vestlig militært engasjement i Syria. 

annonse

Kurderne i SDF har gitt uvurderlige bidrag, som en vestlig alliert, i kampen mot IS. Nå er de forrådt av Trump, sier Lysbakken til Klassekampen.

 «USAs ulike kriger» er visst litt viktige likevel. Lysbakken som mente norske styrker burde trekkes ut av hele Syria, beskylder nå USA for å forråde kurderne som holder til i det området amerikanske styrker nå trekkes ut av.

Det er for tiden vanskelig å se noen konsistent linje i Lysbakken sine utenrikspolitiske standpunkter, utenom at han er imot Trump da selvsagt.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon