Artist Aurora Aksnes opptrer under Nobelkonserten 2015 i Telenor Arena på Fornebu. Konserten holdes til ære for årets prisvinner: Den tunisiske dialogkvartetten. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Jeg har sett tendenser til at hvis du opptrer i Israel eller er positiv til landet på andre måter så blir du hengt ut, sier stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet Silje Hjemdal.

annonse

Hjemdal kaller det for «Israel-skam», og det påføres mennesker som ikke har noe med konflikten mellom Israel og Palestina å gjøre. Hun bruker musikeren Aurora Aksnes som eksempel, de unnlot å oppføre to konserter hun skulle spille i Tel Aviv, skriver Vårt Land.

Det har vakt reaksjoner at Aurora Aksnes (23) skal spille konserter i Tel Aviv i november – og har forsøkt å dysse dette ned, skriver VG.

Les også: Frp-politiker vil skjerpe loven overfor foreldre som etterlater barn i utlandet

– Hun stiller seg på Israels side i spørsmålet om hvorvidt boikotten er riktig eller ikke – så enkelt er det. Hun stiller seg mot det palestinske sivilsamfunnet ved å si nei til boikotten. For palestinerne er dette et spørsmål om å overleve som folk, sier Arbeiderparti-politiker Øystein Grønning, han er nestleder i Palestinakomiteen og leder for Samarbeidskomiteen for akademisk og kulturell boikott av staten Israel.

Les også: Palestinakomiteen hevder de tar avstand fra jødefiendtlig retorikk

– De blir presset inn i en rolle som politiker eller diplomat. Det er på tide at folk stikker fingeren i jorden og behersker seg litt. Jeg føler det blir heksejakt, sier Hjemdal til Vårt Land.

Er det noen som jobber med å påføre andre Israel-skam, spør Vårt Land.

– Palestinakomiteen jobber aktivt mot kulturlivet og har en boikottliste mot Israel. Det virker jo ganske organisert, svarer Hjemdal.

– Hvis det er snakk om en form for skam de påfører artister, er det en Palestina-skam – at artister og andre skammer seg over ikke å tilsutte seg palestinernes boikott, svarer nestleder i Palestinakomiteen Øystein Grønning.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.