EU-kommisjonens påtroppende visepresident for utenrikspolitikk og sikkerhet Josep Borrell, under høringen i EU-parlamentet i Brussel, 7. oktober 2019. Foto: Kenzo TRIBOUILLARD / AFP
annonse
annonse

EU-kommisjonens påtroppende sikkerhetssjef Josep Borell sier at EU trenger en stående hærstyrke på 60.000 mann som kan settes inn over hele verden.

Dette ble sagt i en høring i EU-parlamentet skriver Breitbart. En utskrift av talen som du kan se nedenfor finnes på EUs hjemmesider.

Josep Borrell (72) var utenriksminister i Spania under Pedro Sánchez og har også sittet i EU-parlamentet i den sosialistiske gruppen. Under høringen sa han at EU burde opprette en stående hær på opp mot 60.000 soldater. I dag har EU en innsatsstyrke på 3000 mann i beredskap. Men Borrell ønsker altså en tyve ganger så stor hærstyrke, som skal være stående.

annonse

– EU må lære seg maktens språk, dette vil gjenopprette EUs internasjonale rolle og fremme vår militære kapasitet til handling.

– Vi må samle våre suverene nasjoner til en felles enhet for å mangedoble makten til de enkelte medlemsstater. Jeg er overbevist om at hvis vi ikke handler i fellesskap, vil Europa bli irrelevant i den nye, kommende verden.

Her snakker Borrell i samme bane som Guy Verhofstadt, tidligere statsminister i Belgia og nå et ledende medlem i EU-parlamentet. I en tale til de britiske Liberaldemokratenes landsmøte i september sa Verhofstadt at nasjonalstatene burde oppheves, siden fremtidens verden vil bli delt mellom imperier som Russland, Kina, USA og EU.

annonse

Farage advarte

Nigel Farage er leder av Brexit-partiet og sitter i EU-parlamentet. Han har i en årrekke advart mot tanken om en EU-hær. I 2015 ble Farage latterliggjort av Liberaldemokratenes daværende leder Nick Clegg.

Clegg kalte tanken om en EU-hær for en «farlig fantasi» og at Farages advarsler om at dette var neste skritt i EUs planer for latterlige. Nå ber Farage EU-tilhengere slutte å lyve om EUs intensjoner.

For det ser ut til at frykten til Farage var velbegrunnet. I fjor sa Frankrikes president at Emmanuel Macron at EU måtte skape en egen hær «for å forsvare oss med tanke på Kina, Russland og til og med USA». Macron fikk støtte av Angela Merkel.

Les også: Trump fornærmet over Macrons forslag om europeisk hær

annonse

Dessuten har det spente forholdet mellom EU og USAs president Donald Trump skapt en viss usikkerhet rundt NATO-samarbeidet. Trump ønsker at EU-landene skal ta en større andel av regningen for å beskytte Europa.

Samtidig advarer Veterans for Britain mot en Brexit-avtale som medfører at Storbritannia blir forpliktet til å bidra i en kommende EU-hær.

Du kan se talen til Josep Borrell nedenfor.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon