AP Photo/Francois Mori, File
annonse
annonse

På nettstedet Faktisk.no beskrives en metode som «rendyrker kildekritikk, og er konkluderende i formen.»

Faktisk.no velger imidlertid å se bort fra metoden når det gjelder fenomenet Greta Thunberg. Boken Scener ur hjärtat, som familien Ernman/Thunberg har skrevet sammen, Gretas taler og utsagn om virksomheten også fra andre aktører, gjør at vi her har førstehåndskilder.

I en artikkel spør Faktisk.no blant annet om hvorfor Thunberg ble kjent og besvarer dette med at Greta satt utenfor Riksdagen i tre uker og delte ut løpesedler og har fortsatt å streike hver fredag noe som har inspirert ungdom verden over. Er dette en god forklaring på Gretas berømmelse?

annonse

Les også: Faktisk.no: Innsikt: Skulk, Soros og utnyttelse – påstandene som spres om Greta Thunberg

Våren 2018 var Gretas mor, den forhenværende operasangeren Malena Ernman, på klimakonferanse med PR-rådgiveren Ingmar Rentzhog, initiativtageren til selskapet We Don’t Have Time. Samme dag som Greta Thunberg startet skolestreiken, spaserer Rentzhog, ifølge ham selv, forbi riksdagshuset. Senere på dagen legger han ut bilde av Greta på Facebook- og instagramkontoen til We Don’t Have Time, og Aftonbladet lager et helsideoppslag om Greta Thunberg. Tre dager senere publiserer Dagens Nyheter et stort intervju med Gretas foreldre som lanserer familiens bok. Oppslaget illustreres med store bilder av Greta Thunberg.

Gretas far har benektet å ha kjent til Gretas tilknytning til We Don’t Have Time. Men hvorfor spør ikke Faktisk.no moren om dette?

annonse

Faktisk.no skriver at Greta fikk ideen til skolestreiken fra amerikanske ungdommer som demonstrerte for strengere våpenlover, men både Gretas mor og Bo Thorén fra Fossilfritt Dalsland hevder at Greta fikk idéen av sistnevnte som tok kontakt med Greta.

Det dårlige kildearbeidet til Faktisk.no ser også ut til å ha medført at det ikke har fått med seg det enkle budskapet til Rentzhog/Ernman/Thunberg. Dette handler om et totalt sammenbrudd såvel på et personlig som et globalt plan. Scener ur hjärtat innledes med sammenbruddet til Gretas mor som deretter leter etter tegn og symptomer hos sine barn og verden forøvrig. Hun blir lettet hver gang hun finner en diagnose til barna som hun også bruker som orakler for å forstå verdens prekære tilstand.

Les også: Overlege i psykiatri: Morens hensynsløse utlevering av Greta Thunberg

Greta Thunberg hevder ikke slik Faktisk.no skriver at vi kan unngå slutten på vår sivilisasjon ved å halvere CO2-utslippene. Hun sier derimot at en slik reduksjon vil gi en uakseptabel høy risiko for skjebnesvangre konsekvenser.

Metoden til Faktisk.no går ikke ut på å rendyrke kildekritikk. Artikkelen om Greta Thunberg er heller ikke konkluderende i formen. Den består snarere av løsrevne og irrelevante brokker for eksempel om hennes skolegang selv om problemene med denne er grundig behandlet i familiens bok. En lang rekke sentrale fakta som kunne belyse fenomenet Greta Thunberg underslås mens forhold som kun bidrar til å fordreie saken, fremheves. Det kan synes som virksomheten til Faktisk.no i første rekke består i å forsvare irrasjonelle strømninger i norsk offentlighet ved å opptre som apologeter for den rådende ideologi.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon