Illustrasjonsfoto: Peter Kruger / TT / NTB scanpix
annonse

Politiet i en mellomstor svensk by oppfordrer nå borgerne i kommunen om å selv patruljere sitt lokalsamfunn, og «ta tilbake» tryggheten. 

Innbyggere i Kungsbacka sør for Göteborg har den siste tiden vitnet om ungdommer kledde i mørke klær som skremmer folk i byen og vandaliserer og bedriver hærverk. Nå skriver politiet i kommunen på Facebook at borgerne selv må ta ansvar for å trygge sitt lokalmiljø, ettersom politiet er opptatt med akutte saker. I innlegget tar politiet til orde for at innbyggerne selv patruljerer i lokalmiljøet.

annonse

Svenskenes rikskringkaster SVT har snakket med Anna Lindqvist fra politiet i Kungsbacka. Hun forteller at gjenger «oppfører seg generelt ille» når de blant annet skremmer innbyggerne med pyroteknikk, for eksempel ved at de setter fyr på utemøbler.

Les også: Andel svensker utsatt for seksualkriminalitet tredoblet siden 2014

– Ta tilbake deres områder

Som en løsning på problemene oppfordrer politiet innbyggerne om å selv patruljere i lokalsamfunnet.

– I stedet for å stenge seg inne synes jeg at man skal samle sammen noen stykker og gå ut og gå. Ta tilbake deres områder om deres synes det er utrygt.

«Alle har et ansvar»

annonse

På spørsmål fra SVT om hvor mye politiet faktisk kan forvente seg av den generelle befolkningen, oppgir Lindqvist at «alle har et ansvar».

– Kriminaliteten får vi forsøke å løse selv, men det kriminalitetsforebyggende arbeidet synes jeg alle har et ansvar for. Politiet kan ikke være overalt selv om vi vil. Vi har fullt opp med akutte varsler.

Reagerer

Flere reagerer kraftig på oppfordringen fra politiet. En person skriver følgende i kommentarfeltet under Facebook-innlegget:

– Helt sykt at man blir oppfordret til å leke politi på nettene når man jobber 6 dager i uken og allerede betaler hundretusentalls kroner i skatt som skal finansiere deres virksomhet. Hva er det dere engang gjør i arbeidstiden?

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.