Jonas Gahr Støre besøkte moskeen Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat i Urtegata i Oslo i 2018. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
annonse
annonse

Ap vil ta statsstøtten fra trossamfunnet Jehovas Vitner.

– Det er fælt å høre historiene til dem som har levd undertrykt, og så turt å bryte ut av et trossamfunn på den måten. De fortjener at vi står på deres side, sier stortingsrepresentant Anette Trettebergstuen (Ap) til NRK.

Hennes utspill kommer etter oppslag om Jehovas vitners syn på homofili og kvinner.

annonse

– I dette trossamfunnet, og i mange andre, vokser barn og unge opp og blir lært at de ikke kan være den de er. At de må undertrykke sin legning og at de ikke kan få sine menneskerettigheter ivaretatt fordi de er kvinner, sier Trettebergstuen.

– Dette mener jeg staten skal si et kraftig «nei» til, og at vi må stille strengere krav dersom de skal få statsstøtte, legger hun til.

Hva med islam?

annonse

Den offentlige støtten til tros- og livssynsamfunn er raus og mer enn tusen kroner per medlem per år. Jehovas Vitner fik 14 millioner kroner i fjor.

Jeg mener offentlig støtte til slike samfunn er unødvendig i utgangspunktet. Dette er virksomhet som ikke burde ha en særskilt støtte over offentlige budsjetter. I stedet kunne skatten vært redusert og medlemmer støtten driften av slik samfunn direkte.

Les også: Husker du da NRK nektet en ansatt å bruke det kristne korset på TV?

Men når det først er en slik ordning som Ap vil diskriminere, er det påfallende at det er Jehovas vitner som her pekes ut som noen som skal fratas støtten. For både når det gjelder homofili og kvinner, finnes det er rekke muslimske trossamfunn i Norge med holdninger som er minst like lite progressive som dem Jehovas vitner står for.

Og som HRS kunne rapportere, fikk muslimske trossamfunn til sammen 187 millioner kroner i offentlige tilskudd i 2018. Dette for 141.000 medlemmer fordelt på 219 moskeer.

Men Ap tar naturligvis ikke til orde for å stoppe statsstøtten til disse. For det første stiller Ap ulike krav til etniske nordmenn sammenliknet med utlendinger. Det er de lave forventningers rasisme. I tillegg er Jehovas vitner sprunget ut av egen, europeiske kultur. Dermed er det lov å kritisere dem på en måte som det ikke er lov å kritisere islam.

annonse

Les også: Islam er politikk, ikke religion

For det tredje er det heller ikke et tilsvarende mediefokus på det som foregår i muslimske miljøer i norske medier. Det var NRK som brakte saken om Jehovas vitner, og om islam sender NRK gladsaker om hvor bra det er for kvinner å gå med hijab. Dermed vet ikke Ap-politikere hva som foregår i de muslimske miljøene.

Det spiller sikkert en rolle også at et flertall av muslimer i Norge stemmer på Arbeiderpartiet.

Vi registrerer forøvrig at NRK ikke stilte Trettebergstuen det åpenbare oppfølgingsspørsmålet:

– Hvis du vil ta fra Jehovas vitner statsstøtten, bør ikke det samme skje med de fleste muslimske trossamfunn i Norge? 

Men hvis man ikke spør, slipper man å referere svaret.

Les også: Ikke-eksisterende moské på Rjukan fikk flere hundre tusen i offentlig tilskudd

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon