Illustrasjonsfoto: FredrikVarfjell / NTB scanpix
annonse

Kripos er koblet inn etter at foreldre uten foreldreansvar, som ikke skulle få informasjon om barna, ble lagt til i skoleappen Vigilo i Bergen kommune.

Det bekrefter Kripos til NRK.

Vest politidistrikt varslet Kripos om saken 6. september. Kripos kontaktet Vigilo samme dag og har hatt dialog med selskapet siden.

annonse

Kripos har et spesielt ansvar for arbeidet med å verne personer på hemmelig adresse i Norge. Etter at de ble varslet om saken, har Kripos tatt kontakt med trusselkoordinatorer i alle politidistriktene i Norge for å sikre at de er klar over situasjonen.

Administrerende direktør Øystein Viland i Vigilo sier at selskapet har gjort endringer som sikrer at foreldre uten foreldreansvar, ikke blir lagt til i appen.

– Selv om databehandlingsansvaret ligger hos kommunene, har vi gjort tiltak for å dobbeltsjekke at kommunene har tatt vekk personer som ikke skal ha tilgang, i tilfelle kommunene ikke gjør det de skal, sier Viland.

Svikten omfatter blant annet tre barn som bor på hemmelig adresse og ti barn som har familieforhold som gjør at foreldrene ikke skulle ha noen informasjon om barna, skrev Bergens Tidende forrige uke.

Bergen kommune begynte å bruke appen i høst. Den skal brukes til kommunikasjon mellom foreldre og ansatte i skoler og barnehager.

En firedel av skolene i landet og en tredel av barnehagene er kunder hos Vigilo, ifølge NRK.

annonse

Vest politidistrikt opplyser til NRK at saken i Bergen så langt ikke er meldt til politiet.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.