Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX NB! Modellklarert.
annonse

Stadig færre unge velger naturvitenskap og teknologifag som høyere utdanning.

I en rapport fra OECD kommer det frem at Norge ligger helt på bunn i andelen som velger slike fag. Mens det i Tyskland, Russland og Sør-Korea er 34-40 prosent som velger såkalte STEM-fag (Science, Technology, Engineering and Mathematics) er andelen i Norge kun 16 prosent.

Skjermbilde OECD-rapport

Norge bruker samtidig mest penger i prosent av BNP på både lavere og høyere utdanning av samtlige OECD-land. Hva slags utdannelser tar egentlig folk?

annonse

Les også: Kjendisinvestor ber MDG slutte å tusle rundt i fjæra på leting etter tang og tare: – Ingenting kan erstatte oljeinntektene

Faget «Kunsthistorie» gikk for noen tiår siden for å være et typisk studium for de som ikke helt visste hva de skulle bli. Ulike «fredsstudier» har også hatt rykte på seg for å være utdannelser med begrenset arbeidslivsnytte.

Vitenskapsjournalisten Bjørn Vassnes skriver i Klassekampen torsdag 10. oktober at OECD-rapporten ikke gir svar på hva de resterende 84 prosent studere, men «vi vet at mediefag, sosialantropologi, litteraturvitenskap og diverse kunst- og idrettsutdannelser er populære.»

annonse

Vassnes påpeker også at siden norske studietilbud er gratis, må man anta at mange av de som kommer hit og studerer STEM-fag er utlendinger. Den reelle andelen kan derfor være enda lavere enn seksten prosent.

Les også: Norge smisker med korrupte regimer for å få plass i FNs sikkerhetsråd

Hva skal dermed Norge leve av etter oljen, og hvordan skal vi ligge i front av det teknologiske skifte til grønn energi?

Vassnes mener noe av nedgangen kanskje har med flukt fra oljerelaterte utdannelser å gjøre. Folk vil velge sikre utdannelser. Men hva er sikkert nå? spør han.

– De nye jazz- og idrettsutdanningene vil neppe gi sikre inntekter. Selv om det nå sprøytes 42 millioner kroner inn i det som skal være «verdens første senter for kvinnefotball» ved universitetet i Tromsø. Akkurat det verden trenger nå, avslutter han sarkastisk.

annonse

– U-landslignende befolkning

Den tidligere journalisten Kjell Erik Eilertsen er en annen som ser med bekymring på de lave tallene. Han mener Norge er i «ferd med å fostre en ny u-landslignende befolkning», hva gjelder fremtidig teknologiutvikling.

– Hvor tror alle de offentlig lønnede sosiologer, statsvitere, sosialantropologer, kjønnsforskere og klimaforskere og psykologer, filosofer, NGO-ansatte og politiske broilere lønnen deres kommer fra? Hva baserer de sine fremtidsperspektiver på? (…) De må gjerne sitte i selskaper og sitere fra Sartre, Schopenhauer, Kant og Jung og diskutere litteraturhistorie. Kjekt det. Men hva vil bidraget deres egentlig være? Hva vil de egentlig dele med samfunnet de nyter godt av? Og, hvem har ansvaret for denne utviklingen? skriver han på Facebook og avslutter:

«Vi har fått en generasjon politikere som er teknologisk, økonomisk og industrielt inkompetente, som er fostret opp på en stadig voksende oljeformue, uten å ha den ringeste anelse om verdiskapningen som ligger til grunn for den utdanningspolitikken de fører.»

 

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse