Sentralbanksjef Øystein Olsen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
annonse
annonse

Norges Bank mener at dagens boliglånsforskrift har fungert etter hensikten og er negativ til Finanstilsynets forslag til innstramming.

Finanstilsynet foreslår at maksgrensen for totale låneopptak settes ned fra 5 til 4,5 ganger bruttoinntekten, og at bankenes mulighet til å gjøre unntak fra kravene i forskriftene blir satt ned fra 10 til 5 prosent. Dette er kjent som fleksibilitetskvoten.

I sitt høringssvar med merknader til Finanstilsynets forslag skriver sentralbanken at de mener dagens forskrift har fungert etter hensikten, og at utviklingen ikke tilsier vesentlige endringer i kravene. Den eneste endringen som Norges Bank mener bør iverksettes, er å gjøre forskriften lik over hele landet.

annonse

I dag er fleksibilitetskvoten på 10 prosent i hele landet bortsett fra i Oslo, hvor kvoten er på 8 prosent.

Finanstilsynet har både fått støtte og negative tilbakemeldinger på sitt forslag om å stramme inn på lånekravene. Forbrukerrådet er blant dem som har vært positive. De mener det er fornuftig å skjerpe inn maksimal gjeldsgrad til 4,5 prosent av bruttoinntekten.

Andre har pekt på at Finanstilsynets forslag, om det blir realitet, kan gjøre det vanskeligere for unge å komme seg inn på boligmarkedet.

annonse

Det blir opp til finansminister Siv Jensen (Frp) og Finansdepartementet å avgjøre om innstrammingene skal gjennomføres. Forslaget er ute på høring til 22. oktober, og en avgjørelse ventes før jul.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon