Jussprofessor Kais Said er vinner av presidentvalget i Tunisia. Foto: AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Den konservative kandidaten Kais Said vant den avgjørende runden av presidentvalget i Tunisia med 72,71 prosent av stemmene, opplyser valgkommisjonen.

Det endelige resultatet forelå mandag, i tråd med flere valgdagsmålinger som søndag viste en overveldende seier for den uavhengige jussprofessoren Kais Said (61).

Said knuste motstanderen Nabil Karoui (56). Mediemogulen Karoui fikk 27,29 prosent av stemmene.

annonse

Begge er nykommere i landets politikk. De feide den eldre garde til side i første valgrunde, da velgerne viste sin frustrasjon over en stillestående økonomi, høy arbeidsledighet og dårlige offentlige tjenester i landet hvor den arabiske våren startet i 2011.

Valgets andre runde søndag sto mellom Said og Karoui fra det nyoppstartede partiet Qalb Tounes. Kontrasten er stor mellom dem. Said, som går under kallenavnet «Robocop», har forsvart dødsstraff, kriminalisering av homofili og en lov mot at ugifte par kan vise sin kjærlighet offentlig.

Karoui har presentert seg som en kandidat for de fattige, men tilbrakte mesteparten av valgkampen i fengsel, siktet for hvitvasking og skatteunndragelse. Karoui ble løslatt fra fengsel bare fire dager før valgdagen. Han mener anklagene mot ham er politisk motivert. Mediemogulen var en støttespiller for tidligere president Beji Caid Essebsi, som døde i juli.

annonse

Valget søndag var det andre frie presidentvalget siden folkeopprøret i 2011. Ifølge landets valgkommisjon kunne 7,2 millioner avgi stemme ved valget.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon