Kvinner med hijab protesterer mot et lovforslag om å forby mødre som bærer islamske symboler fra å ledsage sine barn på skoleturer, 28. mai 2019. "Tilslørt eller ikke tilslørt. Vi vil ha likhet." (Foto: Raymond Roig / AFP)
annonse
annonse

En nylig meningsmåling slår fast at to av tre franskmenn ønsker å forby bruk av hijab for mødre som ledsager sine barn på skoleturer i offentlig fransk skole.

Undersøkelsen ble gjennomført etter utgivelsen av en reklameplakat som viser en tilslørt kvinne som henter barnet sitt på skolen; en kampanje som ble iverksatt i regi av «Føderasjonen for foreldre med barn i [fransk] offentlig skole» (FCPE) – en politisk interesseorganisasjon.

Ifølge meningsmålingen ønsker hele 66 % av alle franskmenn å forby synlige religiøse symboler – som for eksempel hijab – for foreldre som ledsager barna sine på slike skoleturer. Hele 37 % av de spurte var «veldig positive» til slikt forbud, mens 29 % var «relativt positive».

annonse

På den andre siden, var 18 % av den franske befolkningen «relativt negative», mens 16 % var «veldig negative».

Les også: Fransk Twitter-venstre går etter annonsørene til velkjent høyreorientert avis

Tallene er hentet fra en meningsmåling foretatt av Ifop – et selskap som utfører meningsmålinger og markedsundersøkelser i Frankrike. Undersøkelsen ble gjennomført online fra 25. til 26. september, hvor 1013 personer over 18 år ble spurt.

annonse

Feilmargin er på 1,4 til 3,1 prosentpoeng.

– Ikke ønsket

Den franske utdanningsministeren, Jean-Michel Blanquer, søndag inntok en veldig klar og relativt konfronterende stilling når det kommer til bruken av hijab i det franske samfunnet:

– Hijab er ikke ønsket i samfunnet vårt. Det er ikke noe som skal oppmuntres til. Hva det sier om kvinners status, er ikke i tråd med våre verdier, sa han og la til:

– Loven forbyr ikke tilslørte kvinner å ledsage sine barn på skoleturer, men vi ønsker ikke å oppmuntre til dette fenomenet, sa han.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon