Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
annonse
annonse

Jeger og bonde Mona Børset, var en av de som i mange år satt i sitt boligfelt og hardnakket mente at rovdyr som gaupe, bjørn og ulv hadde sin naturlige plass i naturen og måtte beskyttes. Innlegget hun skrev, gikk viralt på sosiale medier i helgen.

Hun tenkte også at bønder var veldig late og kun hentet inn det som var igjen etter den resterende bølingen på høsten og deretter søkte erstatning fra staten for rovdyrtap, skriver hun i Nationen. Uten relasjon av noe slag til dyrehold eller gårdsdrift var det lett å tenke slik. Det er alltid lett å forholde seg til saker man ikke vet noe om gjennom synsing og politisk korrekthet.

Les også: Det er åpenbart at sterke krefter i Senterpartiet gjerne vil samarbeide med høyresiden

annonse

Når man så en dag må innrømme at man har tatt feil, så er ikke det alltid like lett. Følelser, stolthet og selvbilde kan få seg en alvorlig knekk av mindre. Påståelighet blandet med uvitenhet er ingen god kombinasjon. Så når Børset selv ble både bonde og jeger, så ble det en øyeåpner av rang.

Mye arbeid

Hun hadde aldri forestilt seg at det skulle være snakk om så mye arbeide.

– Jeg har en arbeidsdag som starter i 7-tida om morgenen og jeg er sjelden klar til å ta kveld før i 21-tida om kvelden. Dyra skal stelles og fôres, de skal ha omsorg og pleie, hus skal vedlikeholdes, gjerder skal flikkes, utgårder skal settes opp, tas ned eller flyttes. Det skal pløyes, høstes og såes. Slåttonn og våronn, høstbeite, vårbeite. Hente her og hente der, skriver hun.

annonse

Men størst var kanskje overraskelsen når 300 dyr skulle slippes på utmarksbeite. Det hun før hadde trodd, at nå skulle det bli ferie å få og sommeren kunne nytes i avslappende former, viste seg å være alt annet enn sant.  Man kan ikke sette opp gjerder i utmark, så tiden går med til å forsikre seg om at dyra har det bra. Det å finne sauekadavre som har blitt revet ihjel av en bjørn, er ingen hyggelig opplevelse.

Viktig med norsk landbruk

Børset avslutter med å minne oss alle om hvorfor man ikke tar vare på gamle seterdrifter og utmark i dagens samfunn, hvorfor folk maipuleres til å tro at en bjørn er en koselig liten bamse og ikke et blodtørstig monster, og om folk egentlig forstår hvor viktig norsk landbruk egentlig er.

– Importerte matvarer fra andre land har ikke norsk kvalitet og kan sågar være helsefarlig. Skal vi ikke heller slå ett slag for mat produsert i Norge og la barna våre få oppleve den gleden og idyllen det er å komme til en seter på sommerstid og spise hjemmelaget rømmegrøt og fenalår, og der lam, kje og kalver går i skjønn forening med mennesker og naturen?, avslutter hun.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon