England og Tyrone Mings ble utsatt for rasisme mandag. Foto: Andreea Alexandru / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Tyrone Mings debuterte fra start på det engelske fotballandslaget. Han fikk rasistiske tilrop mot seg allerede under oppvarmingen i Bulgaria mandag.

– Jeg er stolt over måten vi håndterte situasjonen på. Jeg hørte (tilropene) klart som dagen, sa Mings ifølge Daily Mail.

Etter 22 minutter informerte han en av assistentdommerne om at han hadde hørt det han ikke ønsket: Tilskuere som imiterte apelyder.

annonse

– Jeg tar meg ikke så nær av dette og synes mer synd på mennesker som har slike meninger, sa Mings.

Under oppvarmingen fikk han merke hva som var på gang fra noen av de bulgarske tilhengerne.

Stopp

England overkjørte bulgarerne. 6-0 under EM-kvalifiseringskampen i Sofia mandag. Kampen ble likevel dominert av rasistiske tilrop til de engelske spillerne fra tribunen. To ganger måtte den kroatiske dommeren Ivan Bebek stanse kampen i første omgang og etterpå kunne man se bulgarske supportere gå vekk fra stadionet.

annonse

Etter kampen sa derimot landslagssjefen Krasimir Balakov at han ikke hadde hørt noen rasistiske tilrop mot det engelske laget.

– Det er et veldig ømtålig tema. Jeg tror ikke det finnes ett eneste menneske i Bulgaria som vil si at rasisme er morsomt. Men på samme tid er det veldig rart hvordan dette tolkes i fotball. Jeg hørte absolutt ingenting under kampen, sa Balakov etterpå melder nyhetsbyrået Reuters.

Oppførte seg fint

De fleste av spillerne på det bulgarske landslaget sa at de heller ikke hadde hørt noen tilrop mot det engelske laget.

– Publikum oppførte seg fint. Jeg hørte ikke noen fornærmelser, sa målmannen Plamen Iliev.

Til og med visepresident Yordan Lechkov i det bulgarske fotballforbundet mente det var skuffende at det ble fokusert på rasisme under kampen og mente det ikke var seriøst under en slik kamp.

Roser kapteinen

Kapteinen på bulgarske laget, Ivelin Popov, forsøkte i pausen å snakke med hjemmesupporterne for å forklare dem at oppførselen mot gjestelaget var uakseptabel. Dette fikk han respekt for av engelske Marcus Rashford som scoret det første målet i kampen.

annonse

– Å stå alene slik og gjøre det som er rett, krever mot og er noe som ikke bør blir forbigått i stillhet, sa Rashford.

Over stadionanlegget ble det også, i henhold til UEFA-reglementet, advart mot at kampen kunne bli stanset for godt.

Bulgaria har også tidligere hatt problemer med rasisme på tribunene under fotballkamper. Som en konsekvens var deler av nasjonalarenaen i den bulgarske hovedstaden stengt mandag.

Statsministeren ber fotballpresidenten i Bulgaria gå etter av rasismekampen

Den bulgarske statsministeren Bojko Borissov har bedt landets fotballpresident gå av etter mandagens skandalekamp mot England i Sofia, melder TV 2.

– Fra i dag vil vi kutte alle bånd, inkludert økonomiske, til Det bulgarske fotballforbundet inntil Borislav Mihajlov trekker seg fra stillingen sin, sier sportsminister Krasen Kralev på vegne av statsminister Bojko Borissov, ifølge TV 2.

– Vi tåler ikke slik oppførsel lenger, sier han.

England hadde foran møtet truet med å gå av banen hvis det kom rasistiske ytringer mot lagets spillere. Det skjedde minst to ganger da dommeren stoppet kampen. Først fikk supporterne en advarsel før de senere ble jaget vekk fra tribunen.

England vant skandalekampen med knusende 6-0.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon