Datatilsynet sier nei til at tros- og livssynssamfunn igjen skal få tilgang til fødselsmeldinger, slik det var før, og sende invitasjon til dåp. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
annonse
annonse

Datatilsynet sier nei til at tros- og livssynssamfunn igjen skal få tilgang til fødselsmeldinger, slik det var før, og sende invitasjon til dåp.

Det er Barne- og familiedepartementet som nå utreder folkeregistertilgangen for tros- og livssynssamfunn, og ifølge Vårt Land har Datatilsynet en klar mening om saken.

– Det foreligger ikke tilstrekkelig grunnlag for å lage en slik lovhjemmel, sier Knut Brede ­Kaspersen, juridisk fagdirektør i Datatilsynet.

annonse

Etter 1. oktober i fjor opphørte ordningen der Den norske kirke (Dnk) fikk fødselsmeldinger fra Folkeregisteret når medlemmer fikk barn. Inntil da hadde ordningen sørget for at menighetskontorene kunne kontakte de nybakte foreldrene og å invitere til dåp. Praksisen opphørte på grunn av innføringen av ny folkeregisterlov, der personopplysninger om nyfødte barn av medlemmer anses som taushetsbelagt informasjon.

– Dåpstallene vil falle fra 47 prosent til 30 prosent i løpet av 2019 hos oss, spådde Andreas Eidsaa, kirkeverge i Sandnes, overfor Vårt Land for ett år siden.

Departementets interne utredningsarbeid er planlagt ferdig på nyåret, men det er ikke satt opp videre plan, for eksempel om noe forslag skal på høring.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon