Makvan Kasheikal, partileder i Demokratene. Foto: Skjermbilde fra YouTube.
annonse
annonse

Partileder Makvan Kasheikal benekter at Demokratene i Kristiansand befinner seg i en krisesituasjon, slik flere medier har hevdet.

I Kristiansand ble partiet Demokratene den store vinneren, og oppnådde en oppslutning på 13,4 prosent. Dette sørget for at partiet havnet på vippen, og lenge var det svært uklart om en en borgerlig eller en Ap-ledet koalisjon ville få styre byen. Etter ukesvis med usikkerhet, meldte fire av Demokratenes bystyrerepresentanter seg ut av partiet etter valget, og sikret flertall for Jan Oddvar Skisland (Ap) som ny ordfører onsdag forrige uke. Dette har naturligvis medført at noen velgere føler seg sviktet.

I ettertid har flere andre av partiets tillitsvalgte i ulike verv også meldt seg ut, og i mediene er det fremstilt som en krisesituasjon for partiet. Partileder Makvan Kasheikal avfeier imidlertid dette som overdramatisering.

annonse

– Dette er ingen dramatisk situasjon. Fædrelandsvennen og politisk korrekte medier dramatiserer situasjonen, sier Kasheikal til Resett. 

Les også: Kristiansand Frp om Demokratene: – Vi har ikke lukket noen dører

Knapt flertall

Med støtte fra de fire utbryterne fra Demokratene, sammen med Rødt, SV, Tverrpolitisk Folkeliste, Miljøpartiet De Grønne, Senterpartiet og hans eget parti, kunne den nybakte ordføreren Skisland (Ap) sikre knappest mulig flertall i bystyret i Kristiansand, med 36 av 71 representanter.

– Demokratene ble det tredje største partiet i Kristiansand, men etter at forhandlingslederen i Ap prøvde å få over våre representanter for et politisk skifte (til venstre red.anm.), ble vi bare seks igjen. Vi kommer til å stå for det programmet vi gikk til valg på, og kommer til å gjøre vårt beste for innbyggerne i Kristiansand.

Han spår at den Ap-ledede koalisjonen kan miste grepet om makten når som helst.

– Den koalisjonen som Ap har samlet er høyst usikker, og den kan når som helst falle.

Senket politikerlønnene

Partilederen er fornøyd med å ha gjort slutt på Harald Furres tid som ordfører i Sørlandshovedstaden.

annonse

– I første bystyremøte fjernet vi Harald Furre og kuttet politikerlønnene med 10 prosent, sier Kasheikal stolt.

Han later ikke til å være bekymret for partiets handlekraft i bystyret i denne perioden. 

– I forrige periode bestod bystyregruppen av to personer, og dette fikk vi mye ut av. Nå er vi seks bystyremedlemmer, og vi er klare for å få til mye for nye Kristiansand kommune. 

Nye medlemmer strømmer til

Kasheikal påpeker at det er mange som melder seg inn i hans parti, og at utmeldingene således blir utlignet og vel så det. 

– Det er ingen krise. Tvertimot har vi fått en haug med nye medlemmer. Det er mye sympati for oss fra folk som mener vi gjør en god jobb for Kristiansand. Enkelte melder seg ut, men nye strømmer inn. Vi har over 437 medlemmer i byen. Om noen melder seg ut påvirker ikke det, det gir derimot mer samhold og engasjement.

Judaser og quislinger

Flere, deriblant tidligere partileder Terje Svendsen, har i etterspillet etter utmeldingene i bystyregruppen også meldt seg ut, fordi de mener at de første utbryterne er behandlet dårlig. Makvan Kasheikal mener det først og fremst er velgere, og ikke partifeller i Demokratene, som har brukt harde ord om de utbryterne som sørget for å gi Ap makten i kommunen. 

– Jeg forstår at de er behandlet på en måte de ikke hadde tenkt at de skulle bli behandlet på, men det er jo ikke fra oss som parti. Man leser jo det i kommentarfeltene at folk er rasende på dette. De har brutt tilliten til velgerne, og derfor blir folk rasende, og utbryterne blir kalt judaser og quislinger og alt mulig, forteller partilederen.

Fett betalte verv

Han tror imidlertid at utbryterne kan se langt etter en politisk karriere etter det de har gjort.

– Det er trist og skuffende at disse har solgt seg for fett betalte verv, men de har nok avsluttet sine politiske karrierer med dette.

Hvordan da?

– Når de har bedrevet et dobbeltspill og fremforhandlet seg til posisjoner over partigrensene, kan de ikke forvente noe annet. Politikk er ikke søndagsskole.

Les også: Makvan Kasheikal: God idé med listesamarbeid mellom Demokratene og Shp, også til neste stortingsvalg

– Et samlet parti

Makvan Kasheikal lover at hans parti vil stå inne for sin egen politikk, og jobbe for å implementere sine politiske løsninger, uavhengig av denne situasjonen. 

– Vi er et samlet parti og vi kommer til å stå på for de gode løsningene både lokalpolitisk og i rikspolitikken. Vi gir oss ikke i kampen mot sentralisering, mot tvangssammenslåing, og ikke minst vil vi jobbe knallhardt mot bompenger, og for en selvstendig, fri nasjon, sier partilederen avslutningsvis.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon