Lily Bandehy. Foto: Privat
annonse
annonse

Den nyeste foreningen på integreringsfeltet, Født fri, ledet av Shabana Rehman, har funnet sin andre prisvinner.

Første prisvinner i 2018 var en forsiktig forfatter og en varm bestemor, Azra Gilani, født i Pakistan. Årets prisvinner er også en snill bestemor og en mild, menneskekjær kvinne, men med en mye skarpere og mer polemisk penn, Lily Bandehy, født i Iran.

Født fri viser gjennom sine to første priser at de vil inkludere ulike stemmer, og det har de full rett til. Ja, en NGO som opererer i et veldig betent politikkfelt fortjener honnør for å se hele bildet. Men i Klassekampen 10. oktober finner forteller, tolk og oversetter Mehda Zulfaqari, også hun født i Iran, det problematisk at Født fri har gitt prisen til Bandehy. Hovedargumentet er at Bandehy er en kritiker av religionen islam, og at hun som frilansskribent har publisert tekster hos Resett og rights.no, som Zulfaqari definerer som «muslimfiendtlige».

annonse

Les også: Stadig flere unge leser Resett

Klassekampen selv er en avis med fersk fortid som revolusjonært talerør, som forsvarte både Marx, Lenin, Stalin og Mao. Det har ikke hindret karrieren til dem som var involvert. Nå er det Document, HRS og Resett som skal defineres ut, men det har manglet på solid bevisførsel for at disse nye mediene ikke hører hjemme i et legitimt mediemangfold. Det vanligste «beviset» har vært å finne noe i kommentarfeltene, altså ikke i redaksjonelle tekster. Klassekampens revolusjonære glød og forsvar for diktatorer derimot stod på lederplass og utbrodert i utallige reportasjer. Bandehy har publisert bøker og artikler bredt, så dette er uansett en avsporing fra Zulfaqari.

Lily Bandehy er en nådeløs motstander av ekstrem sosial kontroll og æreskultur, to tema som Født fri er grunnlagt for å bekjempe. Zolfaqari ser ut til å mene at kampen mot dette kan komme i strid med antirasismen. Men der Bandehy er en fargeblind og universalistisk forkjemper for alle menneskers frihet, uansett hudfarge, seksuell legning eller religiøs bakgrunn, virker Zolfaqari mer som en tradisjonell forkjemper at alle grupper skal respekteres, i tråd med et multikulturelt samfunnssyn. I dette paradigmet skal ikke islam kritiseres, det er rasisme, fordi det angivelig går ut over 1,5 milliarder muslimer.

annonse

Les også: Dobbeltmoralsk angrep fra norske mediefolk mot Haddy (+)

Norge er et av verdens minst rasistiske land, og staten og samfunnet er en garantist for at individer kan leve sine frie liv, også på tvers av hva nær familie måtte mene. Det er dette Lily Bandehy og en rekke andre minoritetskvinner for lengst har skjønt, og noe de vil forsvare og bevare. Muslimske stater i dag produserer lite frihet og mange flyktninger. De som vil beskytte islam og definerer islamkritikk som muslimhat og rasisme, har tydeligvis andre bekymringer. Vi er mange som etter hvert er lei av dette. Denne debatten er vunnet for lengst.

Denne gangen fikk den rette personen en pris. Det er ikke for ofte. La det bli mer av det! Hurra for Født fri og Lily Bandehy!

Gratulere med en særdeles velfortjent pris.

Klassekampen fant ikke plass til dette innlegget.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon