Ap leder Jonas Gahr Støre på Fellesforbundets landsmøte. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
annonse
annonse

Jonas Gahr Støre vil at valget i 2021 skal dreie seg om ham og Erna. En ny EØS-strid kan ødelegge planene hans. 

Grunnlaget har lenge vært vaklende for de store styringspartiene i norsk politikk, Høyre og Arbeiderpartiet. Mens Erna Solberg og co. fortsatt står relativt stødig, knaker det kraftig i Arbeiderpartiets fundamentet. 

Et eksempel på dette fikk vi i forrige måned med stiftelsen av Industripartiet. Nå er det slett ikke sikkert at nykomlingen vil bli noen suksess, men det er et tegn i tiden at noen i det hele tatt har kommet på tanken om å stifte et slikt parti.

For industriarbeiderklassen, som i disse dager samles på Fellesforbundets landsmøte, er og skal være Arbeiderpartiets bastion. Partiet sprang ut av fabrikkgulvene på 1800-tallet og selv om vi nå lever i et postindustrielt samfunn, er dette fortsatt en velgergruppe som historisk ikke bare har soknet til, men i sterk grad identifisert seg med Arbeiderpartiet og arbeiderbevegelsen. 

annonse

Mens deler av fagbevegelsen, særlig forbundene fra offentlig sektor, har representert en slags venstreopposisjon innad i arbeiderbevegelsen, har Fellesforbundet stort sett vært trygt forankret rundt Ap-ledelsens politikk. 

Nå vil imidlertid mange i forbundet ut av EØS, en sak der de havner på kant med Ap-ledelsen. Sannsynligvis ender det i et kompromiss, men det er helt åpent om det vil bli i form av at man tar til orde for en utredning om alternativer til EØS-avtalen eller om det blir slik Ap-ledelsen ønsker, at man ender opp med en formulering om at man vil utrede handlingsrommet i EØS-avtalen. 

Det som imidlertid er åpenbart er at Arbeiderpartiledelsen vil snakke minst mulig om EØS. Da Støre fikk én skoletime til å snakke til fag

– Det viktigste nå er et nytt flertall i 2021 for å få Høyre og Fremskrittspartiet ut av regjeringskontorene, sa han til de oppmøtte. 

annonse

Men det er et åpent spørsmål om han har støtte for et slikt syn i salen. Selv om det skal mye til for Solberg-regjeringen å bli gjenvalgt, er man etter kommunevalget langt fra tilstandene i 2005, da det var en sterk mobilisering i fagbevegelsen og på venstresiden for en rødgrønn regjering. 

Nå fremstår de rødgrønne mer splittet enn noensinne. Urbane velgere rømmer fra Arbeiderpartiet til «grønne» partier, på bygda flokker folket seg om Trygve Slagsvold Vedums agrarpopulisme, mens innvandrervelgere som har vært svært lojale mot Ap mange steder i årets valg gikk over til bompengepartiet FNB. 

Om EØS på toppen av dette blir en stor sak frem mot stortingsvalget i 2021, vil det raskt kunne bli som isfjellet til Titanic. Selv om de rødgrønne partiene har mange velgere bak seg, vil en slik sak raskt kunne velte et eventuelt samarbeid. Og det partiet som da vil synke tyngst er Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre. 

Så får vi se om han rømmer skipet eller går ned med flagget til topps.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon