Flere kan oppleve helseproblemer etter fedmeoperasjon, viser ny studie. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
annonse
annonse

Flere som har gjennomført en standard fedmeoperasjon, har i årene etter opplevd betydelige helseproblemer, ifølge en fersk studie fra Nord universitet.

Førsteamanuensis Anita Berg har forsket på langtidserfaringer hos nordmenn som har fått utført fedmeoperasjon. I en periode på over åtte år har hun fulgt en gruppe pasienter etter at de ble operert for sykelig overvekt ved to ulike offentlige norske sykehus i 2008, skriver Nord universitet på sine nettsider.

Funnene viser at flere opplever helseproblemer, som for eksempel vansker med å kompensere for manglende næringsopptak gjennom anbefalte kosttilskudd. Et annet eksempel er dårlig tannhelse. Flere opplever også at de møtes med beskjeden «aldri hørt om det» når de henvender seg til helsevesenet.

annonse

– Det å leve med en fedmeoperert kropp blir beskrevet som å leve med en lettere, men også svekket og ustabil kropp. Helseproblemene i etterkant av operasjonene er både av fysisk og mental art, med store konsekvenser for hverdagslivet, sier Berg.

Studien skiller seg fra andre studier ved forskerne har fulgt sju pasienter over flere år. Forskerne mener dette gir kunnskap om individuelle erfaringer og virkninger av å leve med en fedmeoperert kropp, som de mener at ikke blir fanget opp i de mer tradisjonelle kvantitative medisinske effektstudiene.

– Denne studien viser at pasienter som sier de er godt fornøyde med behandlingen på kort sikt, kan erfare problemer som gjør at de vurderer behandlingen helt annerledes på lang sikt, sier Berg, og legger til at behandlingen fremdeles kan kalles eksperimentell.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon