Helseminister Bent Høie. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
annonse
annonse

Norge har en helseminister som prioriterer at staten ved skattebetalerne betaler for et medikament som reduserer risiko for Hiv-smitte ved ubeskyttet sex, i stedet for livsviktig kreftmedisin og en ny migrenemedisin som kunne ha hjulpet veldig mange kronisk syke med store smerter.

Prep brukes hovedsaklig av homofile menn som ikke lider av sykdom eller plages av smerter. De skal altså kunne få ha ubeskyttet sex på statens regning, mens de som lider store smerter må betale selv. Hvor er logikken i dette?

Les også: NRK spør småbarn: «Er du homo eller hetero eller noe midt imellom?»

annonse

I Norge må kvinner med brystkreft selv betale for en livsviktig medisin som heter Perjeta. I Sverige og Danmark betaler staten for denne medisinen fra dag 1, mens det i Norge kun dekkes av staten når spredning alt er et faktum.

Resett skrev for en tid tilbake om Yan Calmeyer Friis som har en datter som lider av spinal muskelatrofi (SMA), og som i Norge ikke får dekket regningen for medisinen Spinraza fordi hun er for gammel. Også her syntes ikke Beslutningsforum og helseminister Bent Høie at det var nødvendig å gjøre denne medisinen gratis for de som var over 18 år.

Den Hiv-forebyggende medisinen (PrEP) er like dyr som migrenemedisinen. Hvordan prioriteres det egentlig når friske personer som kunne ha brukt en kondom til noen få kroner, skal gå foran mennesker som lider store smerter og som virkelig kunne ha fått forbedret sin livssituasjon ved å få tilgang til gratis medisiner?

annonse

Det ser ikke bra ut når en statsråd som selv er homofil stiller seg bak slike prioriteringer. Risikoadferd er noe enhver bør ta på sin egen kappe uavhengig av hva risikoen består i. Om man driver med base-hopping i Trollveggen eller har ubeskyttet sex, så er ikke dette noe som samfunnet skal belastes med. Det er en risiko man tar på eget ansvar.

Mennesker som har blitt født med en sykdom eller uforskyldt blir syke, burde jo ha en naturlig prioritet i et land som liker å fremstå som rettferdig og som tar vare på de svake i samfunnet.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon