En isbre ved Mont Blanc i Alpene. Foto: Antonio Calanni / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Isbreene i Sveits har tapt 10 prosent av sitt volum de siste fem årene. Det er en raskere smelting enn hva noen annen måling har vist de siste hundre årene.

Målinger på 20 sveitsiske isbreer viser at smeltingen i år har nådd rekordnivåer, ifølge en årlig studie av isbreene.

Studien viser at en uvanlig varm sommer, med flere hetebølger, opphevet effekten av rekordmengder av snø fra forrige vinter. Håpet var at snømengdene skulle bidra til at isbreene vokste.

annonse

Ifølge studien var det fra 20 til 40 prosent mer snø i april og mai. Så sent som i juni var det fortsatt opp til seks meter snø enkelte steder.

Men i løpet av to uker med intens hete i slutten av juni og igjen i slutten av juli smeltet snø tilsvarende landets totale forbruk av drikkevann på ett år. Dermed forsvant det tjukke snølaget, og smeltingen fortsatte til september.

Det betyr at 2 prosent av Sveits’ totale isbrevolum ble borte det siste året. I løpet av de siste fem årene er over 10 prosent forsvunnet, noe som ifølge studien er en raskere takt enn noensinne ellers de siste hundre årene.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon