Senterpartiets finanspolitiske talsperson Sigbjørn Gjelsvik. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Senterpartiets finanspolitiske talsperson Sigbjørn Gjelsvik. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
annonse
annonse

EU krever med sin fjerde energimarkedspakke ytterligere makt og kontroll over norske kraftressurser.

– Senterpartiet vil kjempe for å gjenvinne nasjonal suverenitet, sier Sigbjørn Gjelsvik.

I mars 2018 ble EUs tredje energimarkedspakke, som deriblant omfattet det omstridte ACER-direktivet, tatt opp på Stortinget, og vedtatt av et flertall av representantene. Mange har protestert høylytt på suverenitetsavståelsen, og noen, for eksempel organisasjonen Nei til EU, mener at man skulle ha behandlet ACER-saken etter Grunnlovens § 115, som handler om suverenitetsavståelse, og som ville ha krevet to tredelers flertall for å bli vedtatt politikk.

annonse

Det er såvidt gått et halvt år siden vedtaket, og allerede er EUs fjerde energimarkedspakke underveis. Pakken er for tiden under utredning hos Olje- og energidepartementet, og vil suksessivt komme opp til behandling i Stortinget

Les også: Oslo tingrett avviser ACER-søksmål mot staten: – Jeg er ekstremt skuffet

Mer kontroll til EU

annonse

I samtale med Resett har leder Kathrine Kleveland i Nei til EU henvist til ulike ressurser organisasjonen har produsert. I et dokument om den fjerde energipakken, titulert «EU styrer strømmen» kan man sette seg inn i hva pakken vil bety for norsk energipolitikk. 

EUs fjerde energimarkedspakke inneholder revideringer av ACER-forordningen, elektrisitetsforordningen og elektrisitetsdirektivet fra de tidligere pakkene, og innebærer blant annet at ACER, som er EUs energibyrå, får flere oppgaver og økt kontroll, rett til mer informasjon og økt tilsyn med kjøp og salg, for å nevne noe. 

EUs press for ytterligere suverenitetsavståelser vil imidlertid møte stor motstand fra Senterpartiet, som flyr svært høyt på meningsmålingene for tiden.

– Senterpartiet vil kjempe hardt mot EUs fjerde energimarkedspakke, som innebærer ny avgivelse av suverenitet over vitale deler av energi- og industripolitikken i Norge, blant annet når det gjelder utbygging av utenlandskabler, slår Sps stortingsrepresentant Sigbjørn Gjelsvik fast overfor Resett.

Kun for abonnenter

Dette innholdet er forbeholdt våre abonnenter, logg inn for å få tilgang.
Ikke abonnent? Les mer her.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon