Bjørgulv Braanen, tidligere redaktør i Klassekampen.
Bjørgulv Braanen, tidligere redaktør i Klassekampen. Foto: Berit Roald / Scanpix
annonse

Standardmeldingen er: «Ingen er så langt pågrepet eller mistenkt i saken.»

Stortingsrepresentant Jan Bøhler har rettet hard kritikk mot politiet i Oslo, etter en ny helg med flere bilbranner.

Han mener at mønsteret med at påtente bilbranner skjer i områder hvor man har problemer med ungdoms- og gjengkriminalitet, gjentar seg – enten det er i Groruddalen, i Indre by øst eller i Søndre Nordstrand bydel.

annonse

– Det som også gjentar seg er dessverre at det etter de første meldingene blir stille om saken i media og fra politiet, og at vi ikke får høre om at noen blir tatt. Påtente bilbranner er liksom ikke alvorlig nok til å få oppmerksomhet. Det er jeg helt uenig i, skrev han på Facebook i helgen. 

Les også: Jan Bøhler etterlyser svar om bilbranner

Nå får han støtte fra tidligere Klassekampen-redaktør Bjørgulv Braanen.

annonse

– Det store antallet bilbranner i Oslo-området skaper utrygghet blant folk der de bor og i unges oppvekstmiljøer. Når det knapt pågripes mistenkte – til tross for at det finnes vitner og til og med videoer – skaper det mistillit til at politiet kan opprettholde lov og orden og samfunnssikkerhet. Hvis det sprer seg et inntrykk av lovløshet i et område, kan det ha en eskalerende effekt. Manglende oppfølging gjør at kriminelle ser det som risikofritt å true, hevde eller markere seg med bilbranner, skriver Braanen i en kommentar i Klassekampen tirsdag.

Han viser til et  gjenkjennelig mønster i disse sakene. Politiet sier som regel at de mistenker at brannene er påsatt, og standardmeldingen er: «Ingen er så langt pågrepet eller mistenkt i saken.»

– Den lave oppklaringsprosenten for påsatte bilbranner gjør at folk mister trygghetsfølelsen og tilliten til politiet. Det kan ikke aksepteres.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse