Illustrasjonsbilde. F35 stasjonert på Ørlandet flystasjon. Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret / NTB scanpix
annonse
annonse

Toppoppslaget i Dagsavisen tirsdag er økte fremtidige utslipp av CO2 som en følge av innfasing av F-35 jagerfly. 

Avisen har innhentet uttalelser fra diverse klimaaktivister. Felles for disse er at de tar til orde for at Forsvaret må ta sitt ansvar for å kutte utslippene. Helst bør Norge ha færre jagerfly. På grunn av klimaet.

– Det er generelt et stort problem at militæret i verden får fritak fra klimarapportering og klimatiltak. Slik kan vi ikke ha det når alle deler av samfunnet skal ned på nullutslipp innen 2050, sier Gaute Eiterjord, leder i Natur og Ungdom.

annonse

SV har tidligere argumentert med at 40 nye F-35-jagerfly burde være nok i stedet for de 52 som Norge nå etter hvert skal få. Da var argumentet å spare penger.

– Disse tallene viser at det ville vært bra for klimaet også, sier Lars Haltbrekken i SV nå.

– Kjøpet av 52 nye jagerfly nuller ut effekten av alle andre klimatiltak i Forsvaret og sørger for at utslippene går kraftig opp. Forsvarets utslipp viser at også de må gjennomføre utslippskutt slik resten av samfunnet må, tilføyer han.

Frode Pleym, leder i Greenpeace Norge, er enig.

annonse

– Klimakrisa krever handling på alle samfunnsområder. Det må selvsagt inkludere svindyre, forurensende jagerfly, sier Pleym til Dagsavisen.

Kommentar

Dagsavisen velger selv hvilke samfunnsspørsmål de skal lage journalistikk ut av. Hvert år får de i tillegg over tretti millioner kroner over statsbudsjettet i pressestøtte. Dette er penger som går direkte til budsjettstøtte for avisen.

Hvorfor aksepterer folk at Dagsavisen får slik statsstøtte? De har færre lesere på nett enn Resett på en vanlig dag. Burde man ikke la markedet og folk betalingsvillighet bestemme hva det skal lages artikler ut av?

At vi har en økende mengde aktivister i og utenfor mediene som har tenkt til å la forestillingen om de katastrofale konsekvensene av CO2-utslipp bestemme hvordan vi skal organisere samfunnets viktigste funksjoner, er bekymringsfullt. Hvis det er slik at Norge står overfor militære trusler, gis det ikke bonuspoeng for utslippsfrie våpen.

annonse

Gaute Eiterjord målsetting om at «alle deler av samfunnet» skal ned på nullutslipp innen 2050, er så sprøtt at det burde være henvist til satireavdelingen av Dagsavisen.

Les også: Stadig flere unge leser Resett

Moderne krig handler om små marginer. Målet er å avskrekke, og om det ikke lykkes, må man ødelegge motstanderen og forsvare seg og sine. Når det gjelder våpensystemer, bør det overhodet ikke tas noen hensyn til hvor mye CO2-utslipp de forårsaker.

Norge må ha de mest dødelige og effektive våpnene vi kan kjøpe for penger. At vi skattebetalere finansierer Dagsavisen gjennom pressestøtteordning for å spre villfarelser om det motsatte, er intet mindre enn sørgelig.

Hvis du vil holde liv i journalistikk som ikke får en krone i offentlig tilskudd, kan du tegne abonnement på Resett eller donere penger på andre måter her.

Vipps 124526.
Bankoverføring 1503.94.12826.
SMS «Resett fast» (59,- pr. mnd.) eller SMS «Resett» (200,- en gang) til 2474.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon