- Resett - https://resett.no -

Advokat Leif Drillestad: Avisene har aldri vært mer avhengig av staten enn nå

I år gikk kontantutbetalingen opp med 40 millioner kroner og endte på ikke mindre enn 358 millioner. Med MVA-fritaket så nærmer pressestøtten seg 2,7 milliarder kroner.

– Politikerne strammer grepet om avisene, skriver advokat Leif Drillestad [1]Medier24 [2].

Det er av mva-fritaket media får mest hjelp av staten og det er de aller største som får mest. Eller de som ikke trenger hjelp – aviser som Aftenposten og VG. For Aftenposten er dette rundt 260 millioner, eller 1,5 millioner kroner per årsverk. Uten MVA-fritaket ville Aftenposten gått med kraftig underskudd, mener advokat Leif Drillestad. Aftenposten og VG er eid av Schibsted Media Group, et internasjonalt mediekonsern som omsetter for rundt 18 milliarder.

annonse

Les også: Skattebetalerne må ut med 40 millioner mer i pressestøtte, men mediebransjen vil helst ha enda mer [3]

– Ifølge «NOU 2019: 11 – Enklere merverdiavgift med én sats [4]», som Finansdepartementet nylig har hatt ute på høring, går mer enn 900 millioner av momssubsidiene til Aftenposten, VG, Dagens Næringsliv og Dagbladet, skriver Drillestad og lister opp fire punkter fra utredningen.

1. Momsfritaket gir som resultat at avisene som selger mest og trenger minst støtte, får mest.

annonse

2. Momsfritaket svekker mediemangfoldet.

3. Momsfritaket truer avisenes uavhengighet

4. I dag går 40 prosent av momssubsidiene til de fire største avisene.

Les også: Oslos byråd vil gi tre millioner i pressestøtte [5]

Ingen biter den hånden som gir dem mat

Det samspillet er det få som setter under debatt. Isteden får høre lovord hver gang pressestøtten øker. Det er ingen som protesterer når de får penger rett i hånden. Konsekvensen er at media har blitt avhengig av staten og har gått bort fra å være en vaktbikkje. Mediene begynner å likne på hverandre og mediemangfoldet forvitrer.

De har kommet inn i en ond sirkel. Kundene forsvinner og de må kutte utgifter som igjen forringer varen. Det er kundene som er den egentlige sjefen, de holder i pengene og er de ikke fornøyd med produktet så går de over til konkurrenten.

Det er slike mekanismer som fungerer i et fritt marked.

annonse

Les også: Ungdom vender ryggen til gammelmedia [6]

I dag har pressestøtten redusert mediemangfoldet, noe som har etterlatt et tomrom, eller en etterspørsel som trenger et tilbud. Markedet fungerer slik at tilbudet følger etterspørselen, ikke motsatt. Medias sterke binding til staten har resultert i at tomrommet de etterlater har blitt fylt opp av konkurrenter.

Resett har kommet for å bli

Det er noen punkter som tyder på det, vi klarer oss uten noen form for offentlig støtteordninger. Vi må holde tæring for næring. De som årlig mottar pressestøtte mister fokus på utgifter, og tilpasser virksomheten etter støtteordninger, ikke etter reelle inntekter.

Les også: Resett større enn alle Amedia-aviser med unntak av Nettavisen, sier redaktør [7]

Det finnes mange som er i mot at skattebetalerne må finansiere milliardkonserner. De burde ha økonomi til å stå på egne bein. Vinner den retningen frem politisk, så forsvinner også pressestøtten og MVA-fritaket. Det vil gå hardt utover aviser som Klassekampen, Vårt Land, Nationen og Dagsavisen. Det har tilpasset virksomheten sin til kontantoverføringer fra staten og derav hatt lite fokus på utgifter.

Hvis pressestøtten avvikles, vil de måtte gjøre som Resett – tilpasse utgiftene etter inntektene. Slik som alle andre bedrifter her i landet.

Tegn abonnement [8] eller støtt oss på andre måter [9] hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474