En demonstrant holder USAs flagg under en demonstrasjon i Hongkong tirsdag. Foto: AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Etter at Representantenes hus vedtok lovforslag som støtter demonstrantene i Hongkong, ber Kina USA «slutte å blande seg».

Talsperson for Kinas utenriksdepartement Geng Shuang sier i en uttalelse onsdag at de blant annet tar avstand fra Representantenes hus’ vedtak av «Hongkong Human Rights and Democracy Act».

Lovforslaget er et av to andre forslag som støtter demonstrasjonene i Hongkong som ble vedtatt i Representantenes hus tirsdag, skriver Reuters.

annonse

Forslagene krever blant annet at utenriksministeren hvert år sikrer at Hongkong beholder sin selvstyrerett og at eksport til Kina av produkter som kan brukes mot demonstranter, forbys.

Senatet må også vedta lovforslagene dersom de skal bli trådt i kraft.

Hongkong har hatt delvis selvstyre siden territoriet ble tilbakeført til Kina i 1997, etter prinsippet «ett land – to systemer».

Hongkongs leder tvunget til å avbryte tale

annonse

Onsdag møttes Hongkongs lovgivende forsamling for første gang etter at protestene startet. Leder Carrie Lam forlot møtet fordi hun ble ropt til mens hun talte.

Under talen skulle Lam legge fram flere politiske planer, men på grunn av roping fra representanter forlot hun rommet.

Lam forsøkte to ganger å starte talen sin på nytt. En av representantene brukte også en liten projektor for å vise demonstrantenes slagord bak Lam da hun talte. Mannen tok etterpå på seg en ansiktsmaske som viste Kinas president Xi Jinping.

Etter at hun forlot rommet og bygningen, kom det en uttalelse fra hennes kontor om at hun i stedet vil spille inn talen på en video.

Lam er under sterkt press, og et av kravene til demonstrantene er at hun går av som leder.

annonse

Protestene startet for fire måneder siden da Lam la fram et lovforslag som åpnet for å utlevere folk til straffeforfølgelse i Fastlands-Kina.

Lovforslaget er siden trukket tilbake, men protestene er utvidet til å gjelde krav om demokratiske reformer og motstand mot kinesisk innflytelse.

Hongkong har hatt delvis selvstyre siden regionen ble tilbakeført til Kina i 1997.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon