En mann sover nær et banner hvor det står: «Vi er ikke trygge i Sør-Afrika, hjelp oss med å forlate dette landet,» 9. oktober, 2019 i Cape Town. (Foto: Rodger Bosch / AFP)
annonse
annonse

Den allerede prekære sikkerhetssituasjonen i landet forverrer seg for hver dag som går – med ingen ende i sikte

Ikke bare når voldsepidemien mot hvite bønder i Sør-Afrika stadig nye høyder, men også den brutale volden og de seksuelle overgrepene mot kvinner fortetter å øke med uhemmet styrke. Xenofobiske angrep mot afrikanske og asiatiske arbeidsmigranter slår også nye rekorder.

Med 21.002 drap og titusenvis av voldtekter registrert i landet over det siste året, er voldsomfanget sammenlignbart med en blodig borgerkrig – med drapstall som ikke er langt unna det som verden har sett i løpet av de verste årene i de brutale krigene i Syria og Jemen.

annonse

Utviklingen blir fordømt fra flere hold, og sørafrikanske myndigheter sliter med å få bukt på problemene. Regjeringen har satt inn hæren har i de mest utsatt områdene for å få forsøke å få kontroll på situasjonen, men har enn så lenge lite å vise til.

Hvite bønder

Et støtfangerskilt krever slutten av drap på hvite bønder i Sør-Afrika, under en blokade av en motorvei i Midvaal. (AP Foto / Themba Hadebe)

Sørafrikanske bønder av europeisk avstamning fortsetter å være en svært utsatt gruppe i det voldsherjete landet. De opplever stadig å bli utsatt for brutal vold og diverse overgrep – blant annet drap, tortur og voldtekter – ifølge The Rome Research Institute of South Africa, en uavhengig forskningsinstitusjon som fører statistikk parallelt med sørafrikanske myndigheter.

annonse

Bare i løpet av september 2019, skal 7 drap på hvite bønder og 46 angrep på «hvite bondegårder» ha funnet sted; opp fra 4 drap og 39 angrep i juli, og 6 drap og 34 angrep i juni samme år. Fra 1. januar til og med 31. mai, var de totale tallene på henholdsvis 20 drap og 184 angrep.

Les også: Rasespørsmålet blusser opp igjen i Sør-Afrika

Disse tallene representerer en stadig oppadgående trend i det totale voldsomfanget i landet, og avviker voldsomt fra offisiell sørafrikanske statistikk. Myndighetene blir derfor beskyldt for å bevisst begrave sannheten om omfanget av volden mot hvite bønder i landet.

Sørafrikanske myndigheter har fått kritikk fra flere hold for utviklingen, blant annet fra USAs president, Donald Trump, som har bedt USAs utenriksminister om å holde et øye med utviklingen:

– Jeg har bedt utenriksminister Mike Pompeo om å se nærmere på storskala-drapene på hvite bønder i Sør-Afrika, skrev Trump på Twitter, i august 2018.

– Krig mot kvinner

Arbeidere i offentlig sektor roper slagord mens de holder bannere under en protestmarsj mot vold mot kvinner, i Pretoria, Sør-Afrika, 27. september 2019. (Foto av Phill Magakoe / AFP)

Volden mot kvinner i Sør-Afrika har blitt så omfattende at landets myndigheter har erklært en nasjonal krise. Nylig tilgjengelig statistikk – offentliggjort av Sør-Afrikas politimyndigheter – slår fast at nesten 3000 kvinner ble drept mellom april 2018 og mars 2019. Dette tallet tilsvarer nesten syv drap per dag, eller cirka én myrdet kvinne hver tredje time i landet.

Mange av de kvinnelige ofrene blir brutalt overfalt og voldtatt før de blir drept. I mange tilfeller blir kroppene deres kastet i bushen, eller begravd i grunne graver for å ligge og råtne. Det er heller ikke uvanlig at kroppere deres blir brent til det punktet hvor de ikke lenger er gjenkjennelige.

annonse

Les også: 40 prosent sørafrikanske kvinner voldtas, men noen biter kraftig tilbake

Sørafrikanske kvinner blir mer og mer fortvilet over situasjonen, som for eksempel Nomakhosazana Xaba, en kvinne i slutten av 20-årene. Hun går så langt i å kalle voldsepidemien i landet for en «krig mot kvinner»:

– Nok er nok. Mye har blitt sagt, men vi ser fortsatt ingen forandringer. Dette har foregått i årevis. Vi blir brutalt utsatt for vold hver dag, hvert sekund. Er jeg den neste? Jeg frykter å leve, sier hun fortvilet i et intervju med avisen Voice of America.

Vold mot innvandrere

Flyvertinner med plakater som fordømmer fremmedfrykt i Sør-Afrika som følge av at nigerianere har blitt hjemsendt fra landet etter vold. Lagos, 11. september 2019. (Foto av Pius Utomi Ekpei / AFP)

Svarte afrikanere som har innvandret til Sør-Afrika fra andre land på det afrikanske kontinentet blir heller ikke spart. Migranter blir sett på som konkurrenter om knappe jobber og offentlige goder av den lokale befolkningen. Utenlandskeide bedrifter og butikker blir regelmessig plyndret og brent ned av ildsinte sørafrikanere.

2019 seiler opp til å bli det mest voldelige året for migranter i Sør-Afrika siden 2008. Så langt i år har over 70 arbeidsinnvandrere blitt brutalt drept – i det menneskerettsorganisasjoner kaller for omfattende xenofobiske og rasistiske angrep. Tusenvis av arbeidsmigranter har blitt tvunget til å forlate i Sør-Afrika – og per definisjon levebrødet sitt – som følge av voldsepidemien, som ikke viser noen tegn til å avta i styrke.

Les også: 400 bangladeshere drept i Sør-Afrika

Arbeidsmigranter fra afrikanske land som Zimbabwe, Mosambik, Malawi, Lesotho, Swaziland og Nigeria har vært spesielt utsatt, men også personer med røtter i sørasiatiske land som India, Bangladesh og Pakistan.

Kritikken mot sørafrikanske myndigheter har vært sterk – både fra andre stater på det afrikanske kontinentet og internasjonale ikke-statlige organisasjoner. Mens Nigerias president Muhammadu Buhari har fordømt volden som «uakseptabel», er menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch også svært kritiske til utviklingen i landet, og mener at sørafrikanske myndigheter ikke gjør nok for å få bukt på problemet.

– Vi tror at disse angrepene kommer av fremmedfrykt. Når angriperne ikke blir holdt ansvarlig, kommer ikke andre til å bli avskrekket for å fortsette med volden, sier Dewa Mavhinga, direktør i NGOens avdeling i Sør-Afrika.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

annonse

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon