Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix
annonse
annonse

Tyskland har 30 000 vindturbiner, og en høy andel såkalt fornybar kraft. Som følge av det «grønne» skiftet har landet, sammen med Danmark, også skaffet seg klodens kanskje høyeste strømpris. I år har den satt ny rekord.

Den tyske strømprisen har stort sett steget de 20 siste åra. I fjor var økningen liten, men i år har det dradd av gårde igjen. Pr. april ble gjennomspris til forbruker inkludert alle avgifter så langt i 2019 notert til 30,85 eurocent pr. kilowatt. Det tilsvarer ca. 3,10 kroner. Aldri før har tysk strøm vært så dyr.

Det er opp 3,3 prosent fra i fjor. Norsk strømpris til forbruker lå ifølge SSB på 1,12 kroner i 2. kvartal i år, dvs. vel en tredel av den tyske prisen. Prognosen for tysk strømpris for 2019 som helhet ligger for tida på 30,5 eurocent.

annonse

Nettmyndigheten Bundesnetzagentur hevder at det er prisene fra strømleverandørene som har økt. De offentlige avgiftene utgjør ca. halvparten av den totale prisen til forbruker, men de skal ha vært praktisk talt stabile siden i fjor.

Les også: Tidligere Klassekampen-redaktør om bilbranner: Folk mister trygghetsfølelsen

Det er grunn til å anta at de tyske strømprisene vil krabbe videre oppover i åra som kommer. Myndighetene har planer om å fase ut all kull- og atomkraft innen 2050.

annonse

Nå og da kan norske medier opprømt fortelle at strømmen i noen timer har vært «gratis» både i Tyskland og Danmark. Det er bare på papiret, og er egentlig en systemfeil som følge av at ustabil vind- og solkraft noen ganger kan pøse inn mer kraft enn det er bruk for.

Virkeligheten for Europas forbrukere er at strømmen blir stadig dyrere. Andelen husholdninger som sliter med å betale strømregningen øker fra år til år.

Også gassprisen har økt i Tyskland i år, for første gang siden 2014. Foreløpig med 4,5 prosent. Det stopper ikke der. 40 tyske gassleverandører har annonsert ytterligere prisøkninger utover høsten, ifølge nettsiden Verivox.

Uten fete statssubsidier ville det knapt nok ha vært bygget en vindmølle i hele Europa. Omvendt er politikerne gjennom trusler om gigantiske «klimabøter» nå i ferd med tvinge bilindustrien til å produsere elbiler som de fleste europeere utenom Norge verken vil ha råd til å kjøpe eller kjøre.

Er det underlig at resesjonen rykker stadig nærmere?

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon