USAs EU-ambassadør Gordon Sondland ankommer høringen i Kongressen torsdag. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP / NTB scanpix
annonse

President Donald Trump delegerte USAs Ukraina-politikk til sin advokat Rudy Giuliani, ifølge et lekket vitnemål fra EU-ambassadør Gordon Sondland.

Trump og hans advokat Giuliani sørget ifølge Sondland for at amerikansk innenrikspolitikk ble et tema i den utenrikspolitiske dialogen med Ukraina. Det inkluderer forsøket på å få i stand en etterforskning av det ukrainske selskapet Burisma, der sønnen til Trumps demokratiske rival Joe Biden satt i styret.

USAs EU-ambassadør er den foreløpig siste av en rekke vitner som avhøres bak lukkede dører i Representantenes hus’ riksrettsgransking av presidenten.

annonse

Flere amerikanske medier har fått tilgang til Sondlands skriftlige uttalelser som han har med seg til torsdagens høring. Her prøver ambassadøren å distansere seg fra ethvert forsøk fra Trump eller hans personlige advokat Giuliani på å få ukrainerne til å etterforske Biden.

Skuffet

Sondland bekrefter et bilde som andre nåværende og tidligere medlemmer av Trumps administrasjon har tegnet overfor Kongressen. Det dreier seg også om at Trump-administrasjonen kommuniserte med regjeringen i Ukraina gjennom bakkanaler.

Sondland sier han var skuffet over at Trump ga ham ordre om å samarbeide med Giuliani i forholdet til Ukraina, ifølge manuset for vitnemålet. Ambassadøren planla videre å si i høringen at han fulgte Trumps ordrer, men at han mener det er feil å be en utenlandsk regjering om å foreta etterforskninger med den hensikt å påvirke et presidentvalg i USA.

Sentrum for granskingen

Det har vært knyttet spenning til Sondlands opptreden torsdag fordi tekstmeldinger og andre vitnesbyrd plasserer ham i sentrum for kommunikasjonen med ukrainske myndigheter som antas å være svært viktig i granskingen.

Sentralt i Demokratenes forsøk på å stille Trump for riksrett er en telefonsamtale han hadde med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj 25. juli. I samtalen forsøkte Trump å overtale Zelenskyj til å etterforske far og sønn Biden.

– Giuliani understreket at presidenten ville ha en offentlig uttalelse fra president Zelenskyj som forpliktet Ukraina til å se på spørsmål om antikorrupsjon, sa Sondland ifølge det lekkede manuset.

annonse
Nekter å samarbeide

– Giuliani nevnte spesifikt valget i 2016 (inkludert DNC-serveren) og Burisma som to temaer som presidenten mente var viktig at ble gjenstand for antikorrupsjonsetterforskning, heter det videre.

Riksrettshøringene utføres i fellesskap av utenrikskomiteen, etterretningskomiteen og kontrollkomiteen i Representantenes hus, der Demokratene har flertall.

Trump og Det hvite hus har erklært at de ikke vil samarbeide med det de kaller en urettmessig gransking, og Sondland ble først nektet å møte i høring. Grunnen til at han torsdag likevel møter, er at han ble stevnet, og da er det ikke lenger frivillig.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.