Storbritannias statsminister Boris Johnson smiler etter å ha blitt enig om en Brexit-avtale, Brussel, 17. oktober 2019. Foto: Reuters / Francois Lenoir
annonse
annonse

En omfattende meningsmåling fra oktober slår fast at et flertall av britene fortsatt ønsker å forlate EU.

Det britiske analysefirmaet Comres har utført den mest omfattende meningsmålingen om brexit, siden folkeavstemningen om å forlate EU fant sted i juni 2016. 26.000 personer fra hele Storbritannia ble spurt om sin mening mellom 2. og 14. oktober, og undersøkelsen slår fast at støtten til brexit forblir relativ høy i landet.

Resultatene viser også at mer enn halvparten, eller 54 %, av befolkningen mener at den britiske regjeringen burde gjøre sin demokratiske plikt og respektere resultatet fra folkeavstemningen ved å implementere brexit – uavhengig av hva de stemte den gangen.

annonse

Meningsmålingen konkluderer videre med at britenes foretrukne utfall fortsatt er at Storbritannia forlater EU. Mens 50% av britene ønsker å forlate EU, mener 42% at landet burde forbli i unionen. Hvis man derimot ekskluderer personer som svarte at de «ikke vet» fra undersøkelsen, blir tallene henholdsvis 54% og 46%.

Les også: Trump klatrer på meningsmålingene, gjør det bedre enn Obama på samme tidspunkt

Rapporten slår likevel fast at flere briter enn før mener at det vil være skadelig for Storbritannia å forlate EU uten en avtale – en såkalt «hard brexit». Mens 23% av den britiske befolkningen mener at dette ville være postivt for landet, svarer 49% at det ville være negativt. 13% av britene tror at de ikke vil gjøre noe forskjell fra eller til. Hvis man ekskluderer personer som har svart at de «ikke vet», blir tallene henholdsvis 26%, 57% og 17%.

Som i folkeavstemningen i 2016, er det et avvik mellom forskjellige aldersgrupper om hva de tenker om brexit. Mens yngre velgere har en tendens til å ønske å forbli i EU, er eldre briter mer tilbøyelige til å ønske å forlate unionen. Scotland, London og Nord-Irland forblir mer EU-vennlige enn andre regioner i landet.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon