Storbritannias statsminister Boris Johnson og EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker orienterte torsdag pressen etter at det ble klart et EU og Storbritannia har blitt enige om en ny brexitavtale. Foto: AP Photo / Francisco Seco / NTB scanpix
annonse
annonse

Storbritannias statsminister Boris Johnson oppfordrer de folkevalgte i London innstendig til å samle seg bak det han kaller en utmerket brexitavtale.

– Vi kan levere en ekte brexit som innfrir våre mål, sier Johnson under en pressekonferanse i Brussel.

Både Johnson og EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker møtte torsdag pressen etter at det ble klart et EU og Storbritannia har blitt enige om en ny brexitavtale.

annonse

– Jeg håper virkelig at de folkevalgte i Westminster vil komme sammen for å få brexit gjennomført, for å få denne utmerkede avtalen over linjen og levere uten flere forsinkelser, sier Johnson.

– Vi har en avtale, og da er det ikke behov for noen utsettelser, sier Juncker og fortsetter:

– Avtalen handler ikke om oss, men om folket og fred, og jeg ser fram til å fortsette samtalene med Boris om det fremtidige forholdet mellom EU og Storbritannia, som likevel ikke bare gleder seg over utviklingen.

– Jeg er glad for at vi fikk en avtale, men jeg synes brexit er trist.

annonse

Johnson legger vekt på at avtalen vil gi beskyttelse for Nord-Irland. Han sier også den betyr at Storbritannia kan ta egne beslutninger om sin fremtid, sine grenser og sine lover.

Ledelsen i Labour, DUP og Liberaldemokratene sier alle nei til brexitavtalen Johnson har forhandlet fram med Brussel.

Den nye avtaleteksten ble ferdig onsdag kveld og fikk den endelige godkjenningen i en telefonsamtale mellom Johnson og Juncker torsdag formiddag.

Varadkar positiv
Brexitavtalen mellom Storbritannia og EU er bra både for Nord-Irland og Irland, sier landets statsminister Leo Varadkar.

– Vi har en brexitavtale som gjør at Storbritannia kan forlate EU på en ordnet måte, skriver Varadkar på Twitter.

annonse

Han skriver også at avtalen skaper en unik løsning for Nord-Irland ved at den respekterer dens «unike historie og geografi».

– Det er bra for Irland og Nord-Irland, legger han til, og sikter til unngåelsen av en «hard grense» og beskyttelsen av Irlands plass i EUs indre marked.

Britiske folkevalgte har vedtatt å møtes i Underhuset lørdag for å debattere regjeringens nye brexitavtale med EU.

Det er første gang på 37 år at Parlamentet samles på en lørdag.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon