Canadas statsminister Justin Trudeau under valgkampen. Han håper på å beholde regjeringsmakten, selv om han er mindre populær enn hva han var for fire år siden. Foto: Sean Kilpatrick / The Canadian Press via AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Valget i Canada blir en grøsser for statsminister Justin Trudeau. Stjernestatusen har falt, og nå er det en sosialdemokrat med turban som skaper beundring.

For fire år siden ledet liberalernes karismatiske leder partiet sitt til en overlegen seier. Trudeau var da bare 43 år, og han ble beundret for sin åpenhet og klare verdier ikke bare i Canada, men også internasjonalt.

Brownface-videoer, en rettsskandale og forsøket på å være både grønn og vennlig innstilt til oljeindustrien har skuffet tidligere entusiastiske tilhengere, og nå viser en måling fra gallupinstituttet Léger at han har mistet støtten fra en tredel av de unge som stemte på ham i 2015.

annonse

I stedet er det sosialdemokratenes leder, sikhen og juristen Jagmeet Singh (40), som er i vinden. Hans opptreden under valgkampen har skapt beundring, ikke minst etter at det dukket opp en video på sosiale medier som viser Singhs reaksjon idet en eldre mann tar kontakt og råder ham til å ta av seg turbanen for å se mer canadisk ut.

– Jeg tror canadiere har mange ulike utseender. Det er det som er så vakkert med Canada, sier Singh etter å ha lagt hånden på mannens skulder.

Trudeau-effekten

Med Trudeaus seier i 2015 ble det politiske kartet i Canada kraftig endret. Trudeau ble kjent som politikeren som gikk i prideparader, hadde kjendisvenner og tok selfier med studenter ved canadiske universiteter. Han lovet sosial rettferdighet, en sjenerøs flyktning- og innvandringspolitikk og et krafttak mot klimaendringene – samt en annen og mer åpen måte å drive politikk på.

– Han framsto som et friskt pust, en progressiv stemme med sjarm og et tydelig moralsk kompass som ville bryte med det gamle, sier Lena Karlsson, Canada-ekspert ved Utrikespolitiska institutet i Stockholm.

annonse

– Man opplevde at han ga Canada noe å være stolt av etter flere år med Stephen Harpers konservative styre, føyer hun til.

Med rent flertall kunne Trudeau, hvis far også har vært statsminister, styre Canada i en ny retning etter ni år med Harper ved roret. Titusener av syriske flyktninger ble tilbudt asyl, og det ble innført en ny regional CO2-avgift.

Pinlige bilder

Men i forkant av valget har Trudeaus glorie bleknet. I september dukket det opp gamle bilder av ham der han er utkledd som eventyrfiguren Aladdin, med brunfarge i ansiktet og turban på hodet. Det førte til en rasismedebatt der Trudeau la seg flat og kalte bildet av seg selv for rasistisk.

47-åringen har også havnet på kant med både klimaaktivister og landets urbefolkning etter at regjeringen besluttet å bygge en omstridt oljeledning mellom øst- og vestkysten.

– Mange mener han forsøker å sitte på to stoler samtidig. At han både vil verne om klimaet og holde seg inne med oljeindustrien – to interesser som selvfølgelig krasjer med hverandre, sier Lena Karlsson.

annonse
Libya-skandale

Trudeaus løfter om åpenhet har også mistet troverdighet ettersom han selv er blitt anklaget for å hindre rettens gang. I fjor oppga den tidligere justisministeren Jody Wilson-Raybould at hun var blitt presset av statsministerens stab til ikke å tiltale selskapet SNC-Lavalin, som var mistenkt for korrupsjon i Libya.

Det er ventet at valget blir et svært jevnt løp mellom de liberale og den konservative hovedkonkurrenten, mens sosialdemokratiske NDP og De grønne kniver om tredjeplassen. En måling fra Campaign Research viser dessuten at Jagmeet Singh nyter den høyeste tilliten av samtlige partiledere.

Hans rake, rolige og ikke-konfronterende måte å håndtere sensitive spørsmål på har imponert mange, ifølge Karlsson.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon