Illustrasjonsbilde. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
annonse
annonse

Finanstilsynet har foreslått at maks finansiering ved boligkjøp begrenses til 4,5 ganger bruttolønn. Nå er det fem ganger bruttolønn.

Norges Bank liker ikke forslaget av åpenbare grunner; dette vil skape stress for bankene og bidra til å senke boligpriser som igjen vil svekke kvaliteten på bankenes utlånsportefølje. Bankene selv har allerede vært ute og advart.

Ethvert tiltak som kan forårsake fallende boligpriser må man unngå. Dette forstår Norges Bank fordi ethvert boligproblem vil ende på sentralbankens bord.

annonse

Les også: Sigbjørn Gjelsvik (Sp): – Vi vil kjempe hardt mot EUs fjerde energimarkedspakke og for å gjenvinne nasjonal suverenitet (+)

Konkret eksempel; 59 m2 på Fornebu ble først lagt ut til 100 000 m2. Ingen interesse. Prisen ble så senket til 88 000 m2. Èn person på visning. Realistisk pris sannsynligvis 80 000 per m2. Selger har kjøpt nytt og skal betale snart. Begynner å haste. og her er problemet. Mange har kjøpt nytt før de selger. Og når den karusellen stopper, så får man en utfordring.

Les også: Boligmarkedet er et pyramidespill i siste fase før det kollapser, og bankene vet det

Skulle prisene falle for eksempel 10% så inneholder de fleste låneavtaler en verdiklausul som sier at det må ligge en viss prosent egenkapital bak ethvert lån. Skulle prisene falle, ville låntager måtte komme opp med tilleggs sikkerhet eller nedbetale lån. Hvis ikke vil kvaliteten på bankens utlånportefølje falle, og banken må i neste omgang betale mer for egen finansiering pga høyere risiko i utlånsporteføljen.

annonse

Så her tenker Norges Bank på bankene som ikke tåler en nedgang i boligpriser. Og disse følger veksten i kredittvolumet.

Finanstilsynet er selvfølgelig den edruelige her. Men Norge Bank har andre hensyn å ta. Det er lånevekst som holder boligprisboblen ved like. Så derfor ønsker Norges Bank at folk kan låne 5 og ikke 4,5 ganger bruttolønn.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon