Per-Willy Amundsen (Frp) Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
annonse

Frps forsvarspolitisk talsmann reagerer kraftig på miljøorganisasjoners kritikk om at F-35 slipper ut mer klimagasser.

Ifølge statsbudsjettet vil utslippene fra Forsvarets luftfartøy vil øke med 207 prosent fram mot 2030. Hovedårsaken er de nye F-35-jagerflyene, som i gjennomsnitt bruker 60 prosent mer drivstoff enn F-16-jagerflyene de skal erstatte.

Flere organisasjoner, deriblant Natur og Ungdom, Greenpeace, Spire og SV, har på spørsmål fra Dagsavisen stilte seg kritisk til dette og mente antallet nye jagerfly burde reduseres.

annonse

Les også: Vil Dagsavisen at Norge skal ha «klimavennlige» jagerfly mot russiske motstandere?

– Frp mener at vår forsvarsevne skal prioriteres først. Med mindre klimafanatikerne vil legge ned Forsvaret, så kan de jo komme med konstruktive forslag til hvordan å redusere utslippene mest mulig, uten å svekke forsvarsevnen, sier Amundsen til Dagsavisen i en oppfølgingssak.

Han mener videre at det han omtaler som klimafanatikere ikke setter hverken Norges sikkerhet eller innbyggernes trygghet først. De vil redusere Norges sikkerhet for å få gjennomslag for «symbolpolitikk som har null innvirkning på klimaet globalt,» sier han.

Les også: Klimahysteriet: Å tenke selv har blitt en synd

– F-35 er verdens mest moderne jagerfly som blant annet har betydelig bedre våpensystemer, rekkevidde og stealthteknologi, og som er bedre egnet til å samarbeide med og støtte våre NATO-allierte. Å sette klimaspørsmålet opp mot vår evne til å sikre egne grenser og eget folk, er både smålig og fordummende. Det illustrerer hvor langt ute på viddene klimadebatten har kommet, sier Amundsen.

annonse

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.