Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
annonse

Politiadvokat Zubia Arooj Kiani prosederer saker for Politiets utlendingsenhet (PU) i Oslo tingrett iført hijab.

Document.no har avdekket at en av PUs ansatte prosederer saker i retten iført hijab og med politiskiltet hengende rundt halsen. Spørsmålene om betydningen av hijab har rast i Norge i årevis. Mange mener det er et plagg som representerer kvinneundertrykking.

Men ifølge Politiets utlendingsenhet (PU) finnes det ikke regler som kan stoppe det.

annonse

– PU forholder seg til regelverket, og så vidt vi kjenner til finnes det ingen regler som forbyr bruk av hijab i rettsmøter. Spørsmålet ble forelagt for Politidirektoratet i 2015, som den gang la til grunn PUs forståelse av regelverket, skriver Leder for juridisk seksjon Kristel Lee Høgslett i en e-post til Document.no.

Les også: Hva i helvete er «islamofobi»?

PU vil ikke svare på Documents spørsmål om man ser prinsipielle betenkeligheter med at representanter for politiet flagger sin religiøse overbevisning i retten. «Det er uvisst om niqab og burka også kan tillates, heller ikke vårt spørsmål om dette blir besvart,» skriver nettavisen.

«Noen av dem PUs advokater møter i retten kan ha flyktet fra religiøs undertrykking. Det er en kjent sak at mange kristne har flyktet fra forfølgelse i blant annet Midtøsten. De risikerer å møte en representant for den norske stat, en politiadvokat, som er iført en tydelig islamsk markør i retten,» heter det fra Document.

Ifølge Domstoladministrasjonen er det ingen regler som regulerer om aktor kan ha på seg religiøse symboler i rettsmøte.

Artikkelen i Document.no har rast til topps som den mest delte i Norge på sosiale medier de siste tolv timer.

annonse

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.