Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
annonse
annonse

Politiadvokat Zubia Arooj Kiani prosederer saker for Politiets utlendingsenhet (PU) i Oslo tingrett iført hijab.

Document.no har avdekket at en av PUs ansatte prosederer saker i retten iført hijab og med politiskiltet hengende rundt halsen. Spørsmålene om betydningen av hijab har rast i Norge i årevis. Mange mener det er et plagg som representerer kvinneundertrykking.

Men ifølge Politiets utlendingsenhet (PU) finnes det ikke regler som kan stoppe det.

annonse

– PU forholder seg til regelverket, og så vidt vi kjenner til finnes det ingen regler som forbyr bruk av hijab i rettsmøter. Spørsmålet ble forelagt for Politidirektoratet i 2015, som den gang la til grunn PUs forståelse av regelverket, skriver Leder for juridisk seksjon Kristel Lee Høgslett i en e-post til Document.no.

Les også: Hva i helvete er «islamofobi»?

PU vil ikke svare på Documents spørsmål om man ser prinsipielle betenkeligheter med at representanter for politiet flagger sin religiøse overbevisning i retten. «Det er uvisst om niqab og burka også kan tillates, heller ikke vårt spørsmål om dette blir besvart,» skriver nettavisen.

«Noen av dem PUs advokater møter i retten kan ha flyktet fra religiøs undertrykking. Det er en kjent sak at mange kristne har flyktet fra forfølgelse i blant annet Midtøsten. De risikerer å møte en representant for den norske stat, en politiadvokat, som er iført en tydelig islamsk markør i retten,» heter det fra Document.

annonse

Ifølge Domstoladministrasjonen er det ingen regler som regulerer om aktor kan ha på seg religiøse symboler i rettsmøte.

Artikkelen i Document.no har rast til topps som den mest delte i Norge på sosiale medier de siste tolv timer.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon