Australske Brenton Tarrant er siktet for masseskytingen i Christchurch på New Zealand i mars. Australias etterretningstjeneste sier at angrepet førte fokuset på høyreekstreme tilbake. Foto: AP / NTB scanpix
annonse

Høyreekstreme terrorister utgjør en større trussel i Australia, og nettverkene står tettere og er bedre organisert, slår landets etterretning fast.

I en rapport publisert av Australias etterretningstjeneste ASIO onsdag kommer det fram at høyreekstreme nettverk ikke bare er mer organisert nå enn tidligere, de er også «mer sofistikerte» enn tidligere.

– Trusselen fra høyreekstreme i Australia har økt de siste årene. Høyreekstreme grupper i Australia står tettere og er mer organisert enn de har vært i tidligere år, og de vil fortsette å utgjøre en trussel, heter det i rapporten.

annonse

Moskéangrepet i Christchurch på New Zealand som krevde 50 liv i mars, «førte fokus på høyreekstreme tilbake», ifølge ASIO. Australske Brenton Tarrant er siktet for terrorangrepet.

Etterretningstjenesten tror at dersom et høyreekstremistisk terrorangrep skjer på australsk jord, vil det bli utført av det de kaller en ensom ulv eller en liten gruppe. De utelukker ikke muligheten for et «sofistikert våpenangrep».

Australias strenge våpenlover er blitt sett på som årsaken til at landet ikke har hatt flere masseskytinger.

Trusselbildet i Australia vil fortsatt være høyt på bakgrunn av etterretning som «indikerer en intensjon eller evne til å gjennomføre et terrorangrep».

Den australske etterretningstjenesten sier IS’ sammenbrudd ikke har forbedret trusselbildet nevneverdig. De mener fortsatt islamistisk ekstremisme fremdeles utgjør den «viktigste kilden» til risiko.

I juli innførte Australia en lov som forbyr borgere som kjemper for IS, å reise hjem i opptil to år.

annonse
annonse

Det anslås at 230 australiere reiste til Syria og Irak for å slutte seg til ekstremistgruppa. 80 menn og kvinner er fortsatt i konfliktområdet.

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon