Illustrasjonsbilde. Den amerikanske flybasen Incirlik i Tyrkia, 28. juni, 2015 / AFP FOTO / STR
annonse
annonse

USA vurderer å evakuere opptil 50 atombomber fra den amerikanske flybasen Incirlik i Tyrkia i kjølvannet av Ankaras militære offensiv i Nord-Syria, ifølge en rapport.

– Bombene skal være lagret noen hundre kilometer fra den syriske grensen, men våpnene holdes derimot som «gisler» av den tyrkiske presidenten, Recep Tayyip Erdogan, sa en høytstående amerikansk tjenesteperson til The New York Times på mandag.

Ifølge en annen tidligere amerikansk tjenestemann, sitert i Fox News, responderte tyrkiske diplomater med avsky på det amerikanske forslaget om å flytte bombene vekk fra tyrkisk territorium og truet med at Tyrkia ville måtte utvikle sitt eget atombombeprogram.

annonse

Les også: USA, Tyrkia og kurdere i Syria: Realpolitikk på sitt mest elementære

Den tidligere tjenestemannen tar ikke lett på de tyrkiske truslene, og mener at USA ikke lenger kan ignorere utviklingen.

– Disse potensielle problemene har blitt diskutert i over et tiår. Og nå har vi endelig kommet til et punkt hvor dette er et problem som vi ikke kan overse lenger, sa han.

Tyrkisk atomprogram

annonse

Erdogan har tidligere uttrykt et ønske om at Tyrkia skal anskaffe seg egne atombomber.

– Noen nasjoner har missiler med atombomber – ikke bare en eller to. Men de sier at jeg ikke kan ha missiler med atombomber. Jeg aksepter det ikke, sa Erdogan i forrige måned til det statlige tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon