EU-toppene Donald Tusk og Jean-Claude Juncker avsluttet sitt siste EU-toppmøte med en felles pressekonferanse. I løpet av de neste ukene er embetsperioden over for begge to. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

EU-toppmøtet i Brussel ble som ventet dominert av brexit og godkjente torsdag en ny utmeldingsavtale. Ellers kom det få konkrete resultater ut av møtet.

Bare timer før stats- og regjeringssjefene samlet seg i EU-hovedstaden, ble den nye avtalen med britene klar. Den oppfyller betingelsene EU har satt for å unngå en hard grense mellom Irland og Nord-Irland samt sikre borgernes rettigheter og det indre markedet.

Lederne ble ferdige med behandlingen av avtalen før tiden og stilte seg bak den. For å låne Boris Johnsons mye brukte frase «fikk de brexit unnagjort».

annonse

Dermed er det opptil den britiske statsministeren å sørge for at Parlamentet i London sier ja, før avtalen eventuelt går tilbake til EU for godkjenning i deres parlament. Det blir ingen enkel oppgave. De fleste analytikere spår at det blir jevnt og at utfallet er vanskelig å forutsi.

Mange timer, få konklusjoner

Det var en følelse i Brussel av at mye av kruttet ble brent av i brexitrunden og at det ble bråstopp i fremdriften etter det.

Da toppmøtet begynte den utenrikspolitiske debatten, endte lederne med å gjenta utenriksministrenes fordømmelse av Tyrkias militæroffensiv i Syria fra tidligere i uken. De merket seg også den fem dager lange våpenhvilen USA og Tyrkia har blitt enige om å innføre i regionen.

Etter en debatt ut i de små timer om muligheten for å starte samtaler om innmelding for Albania og Nord-Makedonia, klarte ikke møtet å enes om en uttalelse. Frankrike har sagt nei og var ikke til å rikke.

annonse

– Vi kan ikke utvide EU før vi har reformert innmeldingsprosessen. På det punktet kommer jeg ikke til å vike, bekreftet president Emmanuel Macron etter møtet.

Frankrike sto alene i sitt nei til Nord-Makedonia, i praksis et veto, ettersom enstemmighet er nødvendig i rådet. Når det gjelder Albania, var også Nederland og Danmark skeptiske til hvorvidt landet er klart til å begynne på veien mot medlemskap.

– Personlig mener jeg dette var en feil: Det er overveldende støtte blant medlemslandene, men dessverre ikke enstemmighet. Dette er et spørsmål vi vil komme tilbake til, sa EU-president Donald Tusk på sin avsluttende pressekonferanse. Han hadde også en beskjed til de to landene som fortsatt holdes på vent.

– Ikke gi opp. Jeg forstår og deler deres frustrasjon, men jeg er ikke i tvil om at dere en dag vil bli fullverdige medlemmer av EU.

Dag to pekte fremover

Også på dag to var det få konklusjoner å hente, men det var som ventet, ettersom mange av sakene som ble tatt opp, skal sluttføres senere.

annonse

En viktig sak der avstanden mellom medlemslandene er stor, er unionens langsiktige budsjett.

– Dette var et møte der vi loddet stemningen. Alle gjentok kjente posisjoner, og det kom ikke fram noe nytt, sa EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker da han oppsummerte toppmøtet.

EU-lederne diskuterte også de internasjonale aspektene ved klimaendringene. Men igjen er det i desember de skal bli enige om retningslinjer for unionens langsiktige klimastrategi.

Et annet blikk fremover fikk rådet da EU-kommisjonens påtroppende president Ursula von der Leyen la fram sin strategiske agenda for de kommende fem årene.

– Dette er en geopolitisk strategi, som inkluderer klima og en «green deal». Hun er også opptatt av digitalisering og konkurransekraft. Det hun presenterte, ble godt mottatt av alle, sa Tysklands statsminister Angela Merkel på sin pressebrifing fredag ettermiddag.

Von der Leyen tar over etter Juncker 1. desember – én måned på overtid.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon