Fra et slumkvartal i Brasil. Lever det noen norske barn her? Foto: REUTERS/Raphael Alves-Amazonaspress
annonse
annonse

Debatten rundt IS-barna og deres mødre fortsetter. Skal Norge ta imot både barna og deres mødre? Jonas Gahr Støre mener ja. Han sier at hvis det er det som skal til for å få barna hjem til Norge så mener han at han har stortingsflertallet med seg i det synet.

Det er mye mulig han har det. Og det er heller ingen tvil om at for både barna og mødrene, IS-kvinnene, så vil det være langt bedre for dem å få komme til Norge, selv om mor må i fengsel. Norge har jo som kjent både fine fengsler med hyppige permisjoner for den innsatte og tilgang til samvær med barna.

Les også: Jonas Gahr Støre vil hente tilbake IS-terrorister, får støtte av Lars Gule

annonse

Støre mener dette er en «følsom» sak. Det kan man vel heller ikke være uenig i. Men det jeg etterlyser er et engasjement fra Abid Raja, Støre og alle de andre som nå utelukkende fokuserer på IS-barna, til også å fokusere på andre barn med norsk mor eller far som lever under vanskelige forhold i utlandet. Hvorfor denne fokusen på kun en gruppe?

I 2007 ringte den norske sjømannspresten i Pattaya i Thailand med alarmklokkene. Han opplyste at det var mange barn med norsk far og thailandsk mor, som levde under svært vanskelige forhold. Han sendte så en bekymringsmelding om den vanskelige situasjonen til daværende barne- og likestillingsminister, Karita Bekkemellem, fra Arbeiderpartiet. Resultatet ble kun en brosjyre med informasjon om rettighetene til thai-norske barn.

I 2011 fulgte daværende sjømannsprest, Jan Olav Johannessen, opp dette med å si: «En brosjyre er ikke nok. Nå må vi finne ut hvor mange barn dette gjelder, hvor barna er, og hvordan vi best kan hjelpe dem til å få et bedre liv».

Les også: Vi må hente IS-barna hjem

annonse

Det var kun i Thailand. Hvor mange norske barn lever i fattigdom og under svært vanskelige forhold i andre land uten at noen bryr seg? Hva har Raja og Støre gjort for å få avdekket dette og eventuelt få barna til Norge? Hva er grunnen til at det ikke fokuseres på barn som har blitt unnfanget ved at en nordmann har hatt sex med en prostituert og uavhengig om han vet om barnet eller ikke, lar det seile sin egen sjø? Hva vet vi om hvor mange slike barn som lever i favelaen i Brasil for eksempel, hvor forholdene kan være verre enn hva de er i syriske leire?

La oss håpe at politikerne på Stortinget har den samme omsorgen og bekymringen for alle barn som lever under vanskelige forhold i andre land, og at IS-barna ikke bare blir brukt i et politisk spill hvor agendaer med egeninteresse er det som er drivkraften.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon