Frankrikes innenriksminister Christophe Castaner nektet først for at Harpon viste tegn til radikalisering. Her på en minneseremoni over de drepte politifolkene. Foto: Ludovic MARIN / AFP / Scanpix
annonse

Mickael Harpon (45) brukte kun syv minutter på å drepe fire kolleger og såre en annen. På selveste politihovedkvarteret i Paris.

Vibeke Knoop Rachline er journalist og forfatter av boken «Terror i Europas hjerte», og har fulgt utviklingen i Frankrike i en årrekke. I en kronikk i VG skriver hun at attentatet er spesielt skremmende, siden «politihovedkvarteret i Paris har alltid vært en uangripelig bastion, selve hjertet for kampen mot jihadisme». Nå opererer fienden innenfra.

– Og det som verre er: Mickael Harpon har vært radikalisert i ti år. Kolleger har visst, men unnlatt å melde fra (…) Etter attentatet sa innenriksministeren først at Harpon aldri hadde vist tegn til radikalisering. Så måtte han innrømme et det hadde vært «statlige brister» i saken.

annonse

Les også: Terroren på politihovedkvarteret i Paris: Fem islamister arrestert

Rachline mener det er en skandale at ingen sporet opp Harpon tidligere, siden han jobbet i politiets etterretningstjeneste og ble regelmessig sikkerhetsklarert. Selv ikke da han forsvarte attentatet mot Charlie Hebdo ble det reagert.

– Hva har skjedd med Frankrike? Ukemagasinet Le Point hevder at franskmennene har blitt politisk og moralsk feige, og fortrenger virkeligheten. Ingen tør lenger å reagere på islamsk fundamentalisme, av frykt for å bli ansett som islamofob. I mellomtiden har radikaliseringen fått bein å gå på.

Ingen rosetog

Rachline spør om vi rett og slett har fått nok av terrorisme, orker vi ikke ta inn over oss flere døde? Hun peker på at drapene på politihovedkvarteret ikke førte til hverken demonstrasjoner eller rosetog.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.