Stortingsrepresentant Mazyar Keshvari (Frp) har tilstått å ha levert fiktive reiseregninger til Stortinget. Fredag går saken mot ham som en tilståelsessak i Nedre Romerike tingrett. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
annonse
annonse

Bedragerisaken mot stortingsrepresentant Mazyar Keshvari (Frp) avvikles fredag. Han har erkjent forholdet, og saken går som en tilståelsessak i retten.

Påtalemyndigheten har varslet at det vil bli lagt ned påstand om halvannet års ubetinget fengsel for Keshvari i Nedre Romerike tingrett på Lillestrøm fredag ettermiddag. Ettersom det er en tilståelsessak, har retten bare satt av en halv dag til saken.

Keshvari er siktet for grovt bedrageri ved å ha forledet Stortingets administrasjon til urettmessig å utbetale ham til sammen 450.000 kroner i reiserefusjon.

annonse

– Påtalemyndigheten ser svært alvorlig på saken, uttalte aktor, politiadvokat Susie Bergstrand, tidligere i høst.

Keshvaris forsvarer, advokat John Christian Elden, sier til NTB at hans klient er innstilt på å få avsluttet saken og ta sin straff.

– Men straffeforslaget på ett år og seks måneders fengsel er helt hinsides, sier han.

Sykmeldt
annonse

Det var Aftenposten som i fjor avdekket at Keshvari systematisk hadde levert fiktive reiseregninger til Stortinget. Avisen dokumenterte da at Frp-politikeren hadde levert udokumenterte reiseregninger for 290.000 kroner gjennom en toårsperiode.

I september bekreftet John Christian Elden at Keshvari hadde erkjent å ha mottatt nesten en halv million kroner i perioden 2014–2018. Pengene er nå tilbakebetalt.

Keshvari, som har beklaget og innrømmet å ha fått utbetalinger han ikke skulle hatt, har vært sykmeldt siden oktober i fjor.

Siktet for grove trusler

Det er uklart om og eventuelt når Keshvari kan komme tilbake til Stortinget. En stortingsrepresentant har i utgangspunktet plikt til å sitte perioden ut.

Lederen av Frps organisasjonsutvalg, Alf Erik Andersen, har tidligere uttalt at partiet vil sluttbehandle saken til Keshvari når dom foreligger.

I februar ble han pågrepet i hjemmet sitt i Rælingen i Akershus og siktet for grove trusler. Det ble gjort beslag av våpen i forbindelse med pågripelsen. Han har ikke erkjent straffskyld i denne saken, som etterforskes uavhengig av bedragerisaken.

Fakta om Mazyar Keshvari

* Født i Teheran i Iran 5. mars 1981. Kom til Norge som flyktning i 1986.

annonse

* Formann i Fremskrittspartiets Ungdom (FpU) i Oslo fra 2004 til 2006. Sentralstyremedlem i FpU fra 2008 til 2010.

* Medlem av Oslo bystyre for Fremskrittspartiet fra 2007.

* Leder i Oslo Frp fra 2017.

* Vararepresentant til Stortinget for Oslo fra 2005. Møtte for første gang som vara for partileder Siv Jensen i 2011. Fast møtende vara for Jensen i forrige og inneværende stortingsperiode.

* 17. oktober 2018 avslørte Aftenposten at Keshvari har levert reiseregninger for en rekke reiser som ikke har funnet sted.

* Keshvari har erkjent forholdene, beklaget og tilbakebetalt 450.000 kroner.

* Saken kommer opp for Nedre Romerike tingrett fredag 18. oktober som en tilståelsessak.

* Påtalemyndigheten kommer til å be om ett år og seks måneders ubetinget fengsel for Keshvari.

(Kilder: Wikipedia, Aftenposten, Stortinget, Oslo Frp)

Fakta om tilståelsesdom

* Dersom en siktet i en straffesak gir en uforbeholden tilståelse som stemmer overens med politiets etterforskning, kan tingretten la være å gjennomføre en full hovedforhandling og i stedet avsi en såkalt tilståelsesdom.

annonse

* Dette gjelder bare straffesaker som har en strafferamme på under ti års fengsel.

* Påtalemyndigheten må begjære slik saksbehandling fra domstolen, og den siktede må gi sitt samtykke til slik forenklet behandling.

* Ved en slik forenklet prosess blir det ikke skrevet en tiltale. Den siktede vil bare ha rett til forsvarer i saker hvor påtalemyndigheten krever mer enn seks måneders fengsel.

* Under rettsmøtet er det normalt bare dommeren og den siktede til stede, i tillegg til et rettsvitne.

* Det er vanlig å få strafferabatt ved tilståelsesdom.

* En tilståelsesdom kan ankes til lagmannsretten dersom den siktede er misfornøyd med straffeutmålingen eller mener det er begått saksbehandlingsfeil.

(Kilder: Norges Lover, Store Norske Leksikon)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon