Professor Bjørn Lomborg vil ha andre løsninger og mer effektiv bruk av penger i arbeidet for en tilpasning til endringer i klimaet. Foto: AP /Christopher Patrick Grant
annonse
annonse

Den kjente danske professoren Bjørn Lomborg mener klimaaktivistene fokuserer på kun de gale løsningene.

Lomborg er statsviter og professor ved handelshøyskolen i København, og har skrevet boken The Skeptical Environmentalist, som er oversatt til mange pråk. Siden da har Bjørn Lomborg redigert en bok med resultatene av den såkalte «Copenhagen Consensus»-konferansen i 2004.

Lomborg avviser ikke at mennesker kan ha en innvirkning på klimaet. Derimot mener han at et ensidig fokus på drastisk reduksjon i våre utslipp av CO2 er problematisk. I en kronikk i New York Post gir han en rekke eksempler på hvorfor.

annonse

Les også: Klimaaktivister flytter på landet for å forberede seg på kommende samfunnskollaps

Klimaaktivistene vil at vi skal slutte å fly, bli vegetarianere og kjøre elektriske biler. Men dette vil ha minimal innvirkning, skriver Lomborg:

– Selv om alle 4,5 milliarder flygninger i året ble stanset fra nå og fram til år 2100, vil dette kun redusere temperaturen med 0,054 grader. (…) De som lykkes i å slutte med kjøtt vil bare redusere sine personlige klimautslipp med 2 prosent.

Lomborg peker på at det kun finnes omlag 5 millioner elektriske biler i verden, og selv om dette økte til hele 130 millioner på 11 år, ville klimautslipp reduseres med 0,4 prosent globalt.

annonse

– For å si det enkelt: Løsningen på klimaendringene kan ikke være personlige endringer i middelklassehjem i de rike landene. Paris-avtalen kan ikke gjøre noe særlig for klimaet fordi tilnærmingen er at de rike landene må love en framtid med svekket økonomi uten å oppnå noe særlig.

Årsaken er selvsagt at utslippene stiger i store deler av verden utenfor de rike, vestlige landene. I land som Kina og India er målet å løfte befolkningen ut av fattigdom. Dette krever energi, og det betyr flere kullkraftverk.

Et annet eksempel er selvsagt befolkningsveksten. I de fleste europeiske land går befolkningen ned på grunn av lave fødselstall, det samme gjelder for andre rike land som Japan. Samtidig foregår en befolkningseksplosjon uten like i f.eks. Afrika og Midtøsten. Lomborg nevner ikke dette i denne kronikken, men har fokusert mye på denne utfordringen tidligere.

Les også: Klimaet – på vei mot Grand Solar Minimum
Les også: Klimadebatten har blitt et inkonsistent sirkus

Må endre fokus

annonse

Riktignok kan en karbonskatt spille en begrenset men viktig rolle i å redusere de mest skadelige utslippsformene, til en relativ lav pris. Men også dette vil kun ha en begrenset effekt. Lomborg mener man må endre fokus totalt:

– Vi må se hvordan vi tidligere har løst store utfordringer: ved innovasjon. Vi løste ikke sultkatastrofene i utviklingsland på 60-80 tallet ved å be folk om å spise mindre mat, men gjennom den grønne revolusjonen hvor innovasjon utviklet jordbruket slik at vi kunne produsere mer mat.

På den samme måte kan man ikke løse klimaproblemet ved å be folk om å bruke grønn, dyr energi. Lomborg har gjennom The Copenhagen Consensus Center fått hjelp av 27 fremstående klimaøkonomer og analysert hvordan man mest effektivt kan måte utfordringen fra klimaendringene, uansett om de er menneskeskapt eller ikke:

– Denne analysen viste at det mest kostnadseffektive er å investere i forskning og utvikling på grønn energi. For hver dollar brukt på dette vil vi få 11 dollar tilbake i reduserte skader på klimaet. Dette vil forkorte tiden det vil ta før vi har utviklet en ny, grønn energi som er et billig og attraktivt alternativ, ikke bare for elitene men for hele verden.

– Etter 30 år med å velge de gale løsningene på klimautfordringen, er det på tide å endre oppskriften.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon