Menneskerettsdomstolen i Strasbourg i Frankrike. Nå er sak nummer 27 som omhandler norsk barnevern tatt opp til behandling av domstolen. Foto: Violetta Kuhn/ DPA / NTB scanpix
annonse
annonse

En ny sak om norsk barnevern er tatt opp til behandling i Den europeiske menneskerettsdomstol (EMD). Det blir sak nummer 27 som omhandler barnevernet.

I juli i år ble det kjent at 16 nye saker som omhandler norsk barnevern skal tas opp til behandling i Menneskerettsdomstolen i Strasbourg. Det brakte det totale antallet av norske barnevernssaker opp i 26.

– Så langt jeg er kjent med, er det én ny sak som er kommunisert på barnevernsområdet, bekrefter regjeringsadvokat Fredrik Sejersted i en epost til Dagbladet.

annonse

Den nye saken skal ifølge avisen gå tilbake til 2013 da en svensk borger ble fratatt sine tre sønner av barnevernet. Han fikk tilbake en av disse i 2015, mens de to andre ble beholdt i fosterhjem.

Svensken klagde dette inn for EMD i 2016, en sak som fremdeles er til behandling i Strasbourg. Den nye klagen som skal behandles gjelder utviklingen i barnevernssaken fra 2016 og fram til i dag.

Barnevernet har opprettholdt vedtaket om de to sønnene, og mannen har ikke fått medhold verken hos fylkesmannen eller i tingretten. Både lagmannsretten og Høyesterett har avslått å ta opp saken.

Dermed er i alt 27 norske barnevernssaker tatt til behandling i Menneskerettsdomstolen fra desember 2015 og fram til i dag.

annonse

Til nå er Norge frikjent i to og dømt i to barnevernssaker. Avgjørelse er dermed ventet i ytterligere 23 barnevernssaker.

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon