Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
annonse
annonse

Eieren NHST Media Group krever tøffe nedskjæringer. Eksterne skribenter boikotter avisen, de ansatte sykemelder seg og redaktøren skylder på alt annet enn sin egen lederstil.

Kulturavisen Morgenbladet er inne i en dyp krise og det er få lyspunkter. Redaktør Anna B. Jenssen skriver i et brev til de eksterne skribentene at årsaken til de økonomiske problemene er at sommerens vervekampanje ble en «flopp».

Les også: Morgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag

annonse

Hun forteller at 40 % kundene sier opp abonnementet, men de har til nå hentet inn nye. Bortsett fra sommeren 2019. Eieren NHST Media Group krever 10 % i driftsmargin, og Morgenbladet blir nødt til å kutte utgiftene med 8 millioner kroner, der 6 millioner skulle komme av nedbemanning.

Les også: Fritt Ord-direktøren er kritisk til 10 prosent driftsmargin i Morgenbladet

En kan spekulere i årsaken, var det noe feil med årets vervekampanje, eller selger ikke produktet så godt som før?

annonse

Hvis det ikke selger så godt lenger, hva kan være årsaken til det

Morgenbladet er en ukeavis, og det er mye gjentakende innhold. De går stille i dørene og holder seg til nøytrale emner, ønsker en å lese noe nytt og spissformulert så er ikke Morgenbladet avisen. De kjører trygt i det opptrukne sporet. Denne uken inneholder Morgenbladet blant annet om hva gjør vi galt i inkluderingsdugnaden eller vi må frede Y-blokka som et kulturminne. Samt Hylland Eriksen som tror flyskam kommer at det er harry å fly.

Les også: Ras av sykmeldinger i Morgenbladet

Som student så solgte jeg blader, ringte opp tidligere kunder og gav dem et godt tilbud. Den vanligste årsaken til at de hadde sagt opp abonnementet var at de rett og slett ble lei av det samme. De bladde igjennom og fant ut av det var lite som interesserte dem, tilslutt endte det med at de ikke åpnet bladet. Selv føler jeg det samme med Morgenbladet. Det er sjelden noe nytt og interessant.

For to år siden så fremsto Morgenbladet som en lysende stjerne

Opplagsvekst i media er ikke lenger inntektsvekst, veksten kommer av kampanjetilbud på digitale abonnementer. Overskudd i mediekonsern kommer av store utgiftskutt og færre journalister i redaksjonene, skrev Morgenbladet på lederplass i mars 2017 og så på seg selv som et hederlig unntak.

annonse

– For Morgenbladets del er bildet i det store og hele positivt. Opplaget ligger stabilt. Løssalget av papirutgaver faller, som for alle andre aviser, men vi får stadig flere abonnenter, både på nett og papir: Aldri har så mange abonnert på avisen som nå. Men også vi er avhengige av statlig støtte: Vi har som alle andre aviser momsfritak, og får i tillegg fem millioner kroner i året i produksjonsstøtte.

Les også: Morgenbladets redaktør: – Det er straffbart å kaste tomater på noen

Nå to år etter skriver redaktør Redaktør Anna B. Jenssen brev til de eksterne skribentene og stiller seg selv følgende spørsmål:

– Hvordan kan høye ambisjoner henge sammen med kostnadskutt? Hvorfor har jeg ikke greid å snakke om hvordan vi skal lage avis fremover? Hvorfor har jeg ikke sagt at vi skal lage en «dårligere» avis? Svaret på det siste er at jeg ikke tror vi skal lage en dårligere avis – kanskje er det naivt, kanskje er det dumt av meg å tro det.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon