Landbruks- og matminister Olaug Bollestad (Krf). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
annonse
annonse

Dosent i arbeidsliv og HR på Høyskolen i Kristiania, Elin Ørjasæter, kan ikke fatte at landbruksminister Olaug Bollestad, fremstiller seg selv som offeret i det hun kaller et massivt svik mot pelsdyrbransjen.

Kommentatoren i Nettavisen skriver at Bollestad ikke skjønner forskjellen på bokført verdi og takst, og dermed gir en altfor lav kompensasjon til pelsdyroppdrettere som for eksempel Bjørnar Berg, som har brukt 31 år av yrkeslivet sitt på å bygge opp pelsdyrsgården sin.

Der har han investert millioner, bygget sten på sten og åpnet villig opp for besøk fra allmenheten. Taksten var på på 9,5 millioner, men Bollestad og Regjeringen gir Berg kun 1,5 millioner i erstatning.

annonse

Les også: Behandligen av pelsbøndene får kritikk

Ørjasæter skriver at mens 200 familier blir ruinert, så føler Bollestad at det er hun som er offeret i saken og den alle er slemme mot.

– Dette er et ran, begått av en regjering som liksom skal være næringsvennlig. Dette er mer næringsfiendtlig enn det Arbeiderpartiet noen gang har funnet på. Det er ufattelig at det skjer, skriver hun.

Svik av staten

Hun fortsetter med at staten sviker de små. De som aldri har mottatt statsstøtte, arvet gården eller er pelsdyrbonde.

– Bare man er liten nok, som pressgruppe betraktet, opphører alt av anstendighet fra regjeringens side, raser dosenten.

annonse

Venstre bak nedleggelsene

Det var Venstre som med sitt inntog i Regjeringen fikk Solberg til å ofre pelsdyrnæringen. Dette som en del av forhandlingene, men Regjeringen forsikret alle pelsdyrbønder om at de skulle få en rettferdig erstatning. Ørjasæter mener dette var ren løgn og går på rettssikkerheten løs.

– Jeg kjenner ikke en eneste pelsdyrbonde og har ikke en gang en pelskåpe i skapet. Men når staten behandler pelsdyrbøndene slik, da mister jeg troen på at vi er en fungerende rettsstat. I dag er det pelsdyrbøndene. Neste gang er det deg. Også de som er mot pelsdyrnæring bør kreve at bøndene får en rettferdig erstatning, avslutter hun.

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon